Retranchement

Retranchement
Retranchement is een dorp in de gemeente Sluis met bijna 300 inwoners. In het verleden was het gebied onderdeel van de Staats-Spaanse Linies dat een verdedigingslinie was tegen de Spanjaarden. De naam Retranchement betekent ‘verschansing’. Tegenwoordig is het dorp vooral in trek bij toeristen. Er liggen verschillende campings rond Retranchement. In het centrum zijn enkele horecazaken en winkels.

Retranchement molen
De koren- en pelmolen aan de Molenstraat is een bekende bezienswaardigheid in Retranchement. Deze molen dateert uit 1818 nadat de vorige was omgewaaid. Een andere attractie dichtbij is fietsen door natuurgebied het Zwin. Aan de rand van Retranchement ligt een parkeerterrein waar vaak auto’s staan met fietsdragers. Op deze parkeerplaats is tevens een laadpaal voor elektrische auto’s.

Fort Berchem
Overblijfselen van twee voormalig forten liggen nog voor het dorp: Fort Berchem en Fort Nassau. Als je van Retranchement naar Sluis fietst (of omgekeerd) dan rijdt je langs Fort Berchem. De aarden wal is vrij bereikbaar. Voor de ingang is een houten bruggetje gemaakt. Veel informatie over de geschiedenis van de Staats-Spaanse Linies is te lezen op de pagina van Wikipedia. Over het wallencomplex van Retranchement is een wandelroute uitgezet die aangegeven is met bordjes.

Zeeuws-Vlaanderen

Aardenburg
Breskens
Cadzand-Bad
Hoofdplaat
Nieuwvliet-Bad
Oostburg