Sluis


Het stadje Sluis is klein maar desondanks befaamd in Zeeland en België. De vele winkels, terrasjes en restaurants trekken Belgische dagjesmensen en toeristen uit de wijde omgeving. Elke week is het koopzondag. Bekende straten zijn De Kaai, Groote Markt en Beestenmarkt. Bekende bezienswaardigheden zijn de Belfort, St. Johannes de Doperkerk, De Molen van Sluis en de stadswallen.


De Kaai is een geliefde plek in Sluis als je een restaurant zoekt en/of op een terrasje wilt zitten. De straat ligt op het zonnige zuiden en kijkt uit over het water. Een bekende zaak op de Kaai is Fieret die op de begane grond een vishandel heeft en op de eerste verdieping een (vis)restaurant.


Restaurant Oud Sluis aan de Beestenmarkt was een van de top restaurants in Nederland met 3 sterren in de Michelin Gids. De kok/eigenaar was Sergio Herman. Hij is echter met zijn restaurant gestopt in 2013 en er zit nu een ander restaurant in. In Cadzand-Bad worden twee restaurants door Sergio Herman uitgebaat (AIRrepublic en Pure C).


Brasserie De Molen is gevestigd in een echte molen. Het terras is een van de hotspots in Sluis. Naast de molen zijn nog verscheidene horecazaken gevestigd waaronder restaurant De Frietstal. Schuin tegenover De Molen ligt een klein winkelcentrum met o.a een Action winkel. Naar parkeerterrein La Cavalière (Ridderstraat 77) is 100 meter lopen.

Hotels in Sluis

Hotel Sanders de Paauw (2131 reviews, 8.6) ligt aan Kaai in het centrum van Sluis. Het gezellige hotel is gevestigd in een klassiek herenhuis en heeft 8 kamers. Rivers Hotel (1343 reviews, 8.6) heeft een geweldige locatie aan de Kaai waar de terrasjes en restaurants zich bevinden. Ook de reviews voor dit hotel zijn uitstekend. Fletcher Hotel de Dikke van Dale (1737 reviews, 6.6) een goede keus als je bijzonder wilt overnachten. Het is gevestigd in in een gerestaureerd klooster uit de 19e eeuw. Naar het centrum is een paar minuten lopen.

Parkeren

Het stadje Sluis is een geliefde bestemming voor veel dagjesmensen en toeristen. Er zijn dan ook veel parkeerplaatsen. Hier staat een overzicht met foto’s van parkeren in Sluis.

Trein & bus

Er zijn geen treinen in Zeeuw-Vlaanderen. Een treinstation is in Brugge (België). In Knokke is een klein station. Twee buslijnen die Sluis aandoen vanuit Breskens zijn lijn 42 (Breskens-Brugge) en zomerlijn 14 (Breskens-Knokke). Buslijn 4 rijdt tussen Oostburg, Aardenburg, Cadzand en weer terug naar Oostburg.

Fietsen naar Brugge

Een populaire fietsroute loopt van Sluis naar Brugge in Belgie. Het fietspad is een verkeersvrij geasfalteerd pad langs een kanaal (de Damse Vaart). Het is ongeveer 17 km naar Brugge.

Gemeente Sluis

Zeeuws-Vlaanderen telt 3 gemeenten: Sluis, Terneuzen en Hulst. De gemeente Sluis is ongeveer 300 km2 groot en er wonen 23.500 inwoners. De gemeente bestaat uit 15 kernen: Aardenburg, Breskens, Cadzand, Eede, Groede, Hoofdplaat, Nieuwvliet, Oostburg, Retranchement, Schoondijke, Sint Kruis, Sluis, Waterlandkerkje, IJzendijke en Zuidzande. Verder zijn er enkele tientallen buurtschappen. Oostburg is de hoofdplaats waar het gemeentehuis staat.

terrasjes en winkelen in Sluis, Zeeuws-Vlaanderen
In de zomer worden de straten in Sluis mooi aangekleed met fleurige bloemen.

Zeeland hotels

Zoutelande hotels
Domburg hotels
Strandhotels Zeeland