Oude Markt Vlissingen

By | 10 januari 2016

st jacobskerk op oude markt
De Oude Markt is een gerenoveerd pleintje in het centrum van Vlissingen. Het ligt tussen de St. Jacobskerk en winkelcentrum De Fonteyne. Het pleintje heeft in het verre verleden als begraafplaats gediend. Tegenwoordig doet weinig hieraan denken: er zijn verschillende winkels, lunchrooms en terrasjes.

St. Jacobskerk
Prominent aanwezig op de Oude Markt is de St. Jacobskerk. Deze grote kerk in de huidige vorm dateert uit de 16e eeuw maar aangenomen wordt dat het eerste begin van de kerk omstreeks 1308 werd gelegd. De St. Jacobskerk werd grotendeels verwoest in 1911 door een brand. De Sint Jacobskerk is toen weer herbouwd. ’s Avonds is de St. Jacobskerk verlicht wat een speciale sfeer op het plein schept.

winkels
De achteringang van de Hema is op de Oude Markt. Ernaast is de ingang naar kledingzaak de NewYorker en de Xenos in winkelcentrum De Fonteyne. The Action zit in de parkeergarage van de Fonteyne en is te bereiken door naar beneden te lopen. Er is ook een lift voor mindervaliden. Er tegenover is de winkel van Hans Knuijt herenmode die in juni 2018 is getransformeerd in een eenvoudige lunchroom.

bibliotheek
Boekhandel ’t Spui heeft een ingang aan de Oude Markt. Men kon van de boekenwinkel direct doorlopen naar de bibliotheek. Echter de bibliotheek moest gesloten worden vanwege bezuinigingen van de gemeente Vlissingen. Er is nu een bibliotheek in de bioscoop gemaakt. Het ziet er niet onaardig uit maar is wel een achteruitgang ten opzichte van het vorige gebouw. Er zijn veel minder boeken bijvoorbeeld.

city hostel vlissingen
hotel, hostel en appartementen
City Hostel Vlissingen ligt op de hoek Kerkstraat/Oude Markt. Het hostel heeft 2, 4 en 6 persoonskamers en een brasserie. In de andere hoek van het plein (100 meter verderop) ligt City Hotel. Op 300 meter liggen de appartementen en studio’s van Residentie Vlissingen dat in 2020 opende.

parkeren
De Oude Markt heeft een zeer centrale ligging. Vanuit parkeergarage De Fonteyne stapt men zo op het plein. Van de Oude Markt naar het Bellamypark is 50 meter (via de Kerkstraat).

Evenementen Oude Markt

oude markt met vintage festival
Ongeveer 8 keer per jaar is er in de zomermaanden een kleine rommelmarkt. Op 5 mei maakt de Oude Markt deel uit van Bevrijdingsdag. Er staan dan een podium voor muziekoptredens. In juni vindt hier Vlissingen Vintage plaats met oldtimers en een vintage markt. De rock&roll muziek op dit festival is te vinden op de nabijgelegen Kleine Markt.
Geef een antwoord