Oude Markt Vlissingen

By | 10 januari 2016

Oude Markt
oude markt vlissingen

De Oude Markt is een gerenoveerd pleintje in het centrum van Vlissingen. Het ligt tussen de St. Jacobskerk en winkelcentrum De Fonteyne. Het pleintje heeft in het verre verleden als begraafplaats gediend. Tegenwoordig doet weinig hieraan denken: er zijn verschillende winkels, lunchrooms en terrasjes. ‘s Avonds is de St. Jacobskerk verlicht wat een speciale sfeer op het plein schept.

st-jacobskerk en kerktoren

Prominent aanwezig op de Oude Markt is de St. Jacobskerk. Deze grote kerk in de huidige vorm dateert uit de 16e eeuw maar aangenomen wordt dat het eerste begin van de kerk omstreeks 1308 werd gelegd. De St. Jacobskerk werd grotendeels verwoest in 1911 door een brand. De kerk is toen weer herbouwd.

lunchroom

lunchrooms
– Tilly Rose
– St. Jacob’s Cafe

winkels
De achteringang van de Hema is op de Oude Markt. Ernaast is de ingang naar kledingzaak de NewYorker en de Xenos in winkelcentrum De Fonteyne. The Action zit in de parkeergarage van de Fonteyne en is te bereiken door naar beneden te lopen. Er is ook een lift voor mindervaliden. Er tegenover is de winkel van Hans Knuijt herenmode die in juni 2018 is getransformeerd in een eenvoudige lunchroom.

bibliotheek
Boekhandel ‘t Spui heeft een ingang aan de Oude Markt. Men kon van de boekenwinkel direct doorlopen naar de bibliotheek. Echter de bibliotheek moest gesloten worden vanwege bezuinigingen van de gemeente Vlissingen. Er is nu een bibliotheek in de bioscoop gemaakt. Het ziet er niet onaardig uit maar is wel een achteruitgang ten opzichte van het vorige gebouw. Er zijn veel minder boeken bijvoorbeeld.

city hostel vlissingen

hotel
City Hostel Vlissingen ligt op de hoek Kerkstraat/Oude Markt. Het hostel heeft 2, 4 en 6 persoonskamers en een brasserie. In de andere hoek van het plein (100 meter verderop) ligt City Hotel.

parkeren
De Oude Markt heeft een zeer centrale ligging. Vanuit parkeergarage De Fonteyne stapt men zo op het plein. Van de Oude Markt naar het Bellamypark is 50 meter (via de Kerkstraat).

Evenementen Oude Markt

Ongeveer 8 keer per jaar is er in de zomermaanden een kleine rommelmarkt. Voor kinderen is deelname gratis; volwassenen betalen €1,50/m2. De uitstalling van de spullen mag alleen op kleedjes; kramen en tafels zijn niet toegestaan. In de regel wordt de rommelmarkt ‘s middags gehouden van 13.00 – 17.00 uur. Op 5 mei maakt de Oude Markt deel uit van Bevrijdingsdag. Er staan dan een podium voor muziekoptredens. In juni vindt hier Vlissingen Vintage plaats met oldtimers en een vintage markt. De rock&roll muziek op dit festival is te vinden op de nabijgelegen Kleine Markt.


Geef een reactie