Flitsbezorging

Flitsbezorging van boodschappen is een relatief nieuw fenomeen. Je supermarktboodschappen bestellen bij gespecialiseerde koerierdiensten met een levering binnen 10 minuten. In eerste instantie is het opgezet voor mensen die eten willen maken maar een of meer ingrediƫnten tekort komen. Maar er zijn steeds meer klanten die ook andere boodschappen mee bestellen die niet direct nodig zijn. In Nederland zijn thans vier flitsbezorgers actief: Gorillas, Flink, Getir en Zapp. Ook andere buitenlandse flitsbezorgdiensten hebben belangstelling om toe te treden tot de Nederlandse markt. Experts in de levensmiddelenbranche hebben hun twijfels over het businessmodel. Het assortiment waaruit de klant kan kiezen is klein en de kosten relatief hoog. Toch wint de snelle bezorging steeds meer aandeel.
Flitsbezorging Gorillas (& Jumbo)

Marktleider in Nederland is het Duitse Gorrilas dat ook vestigingen heeft in diverse andere Europese landen. In Nederland zijn ze actief in: Amsterdam, Arnhem, Den Haag, Groningen, Haarlem, Leiden, Nijmegen, Rotterdam, Tilburg en Utrecht. Er is keus uit enkele duizenden artikelen. Het prijsniveau is normaal en hetzelfde als in de supermarkt. De bezorgkosten zijn slechts 1,80 euro. De flitsdienst werkt vanuit kleine panden in de binnenstad zoals leegstaande winkelruimtes. De bezorgers zijn jong en krijgen een snelle e-bike met coole uitrusting. Bij Gorillas zijn de bezorgers geheel in het zwart gekleed met bijbehorende zwarte rugzak, fiets, helm en mondkapje. Bestellen en betalen doe je met de app. Gorillas is in januari 2022 een samenwerking aangegaan met supermarkt Jumbo. De supermarkt heeft een belang genomen in Gorillas. Hoeveel is onbekend. Klanten van Jumbo kunnen kiezen uit huismerkproducten van Jumbo, A-merkartikelen en producten van La Place.

Albert Heijn – Thuisbezorgd & Deliveroo

Nu concurrent Jumbo een samenwerkingsverband is aangegaan met marktleider Gorillas kan AH niet achterblijven. Albert Heijn is in 2022 een flitsbezorgingsdienst begonnen met 2 supermarkten in Amsterdam. De boodschappen worden binnen 30 minuten bezorgd bij de klant. Flitsbezorgers waarmee AH samenwerkt zijn Deliveroo en Thuisbezorgd. De bedoeling is dat de flitsbezorging van Albert Heijn straks uitgebreid wordt in andere steden. Met de test in Amsterdam kunnen ze zien naar welke boodschappen de meeste vraag is.

Flink

Flink is een Duits bedrijf dat ook in Nederland boodschappen bezorgt binnen 10 minuten. Je kunt bij hun bestellen als je woont in Amsterdam, Breda, Delft, Den Haag, Groningen, Haarlem, Tilburg of Utrecht. Het minimumbedrag van een bestelling is slechts 1 euro en de bezorgkosten zijn 1,80 euro. De openingstijden zijn 7 dagen per week van 08.00 tot 00.00 uur.

Getir

Het Turkse Getir startte in 2015 en is de eerste flitsbezorger van boodschappen. Het bedrijf is vooral actief in Turkije maar heeft ook een paar vestigingen in het buitenland. In Nederland hebben ze sinds maart 2021 een vestiging in Amsterdam. Klanten binnen de ring van Amsterdam kunnen een bestelling plaatsen. De minimum bestelling is 10 euro en de bezorgkosten zijn gratis. Via de app kun je betalen en de bezorger volgen.

Zapp

De nieuwste flitsbezorger is het Engelse Zapp dat 100 miljoen dollar ophaalde in maart 2021. Het bedrijf uit Londen heeft sinds kort een vestiging in de Amsterdamse Ring en wil uitbreiden naar Amsterdam Noord en Buitenveldert. Ook heeft het plannen om een vestiging in Rotterdam te gaan beginnen. Stuwende kracht achter Zapp Nederland is ondernemer/influencer Bas Smit die getrouwd is met Nicolette van Dam. Zapp heeft een assortiment van 1000 artikelen en levert binnen 20 minuten. De openingstijden zijn 24 uur per dag, 7 dagen per week, 365 dagen per jaar. Er is geen minimale bestelwaarde. De bezorgkosten zijn 1,80 euro maar als je meer dan 30 euro bestelt dan worden er geen bezorgkosten gerekend.

Overige flitsbezorgers

Het Engelse Dija is actief in Londen, Parijs en Madrid. Weezy is ook Engels en levert in Londen, Bristol en Manchester. Beide bedrijven zijn nog niet actief in Nederland (in juli 2021). Het Franse bedrijf Cajou wordt ook genoemd als toekomstige flitsbezorger in Nederland maar hun website kun je nog niet eens googelen.

Flitsbezorging Zeeland

Een flits bezorgdienst in Zeeland ligt op korte termijn niet voor de hand. Om binnen 10 minuten te leveren moet je een grote binnenstad hebben met voldoende kleine distributiecentra. Wellicht wel in de toekomst. In Middelburg en Vlissingen wonen veel studenten (Hogeschool, University College Roosevelt) die eerder geneigd zijn om iets te bestellen dat direct geleverd wordt.

Investeerders
Supermarkten en Thuisbezorgd.nl houden de ontwikkelingen in de gaten en zeggen zich geen zorgen te maken over de nieuwe concurrentie. Toch zijn er genoeg investeerders die in flitsbezorging veel potentie zien. In korte tijd zijn er 4 flitsbezorgers van start gegaan in Nederland en enkele anderen hebben plannen. Flitsbezorging zou wel eens een geduchte concurrent kunnen worden. Algemeen wordt aangenomen dat er een hevige concurrentiestrijd zal ontbranden en er uiteindelijk 1 of 2 diensten zullen overblijven. Gorillas heeft voor honderden miljoenen euro’s aan geld opgehaald en heeft hierdoor een marktwaarde gekregen van 8.8 miljard (in 2021). Just Eat Takeaway (van Thuisbezorgd) had niet veel zin maar is in mei 2021 toch met een test flitsbezorging begonnen met zijn Duitse dochter Lieferando. Thuisbezorgd is inmiddels ook actief met AH.
Tags: flitsbezorging, flitsbezorgers, online boodschappen, Zeeland, AH XL Vlissingen, winkelen Vlissingen, winkelen Middelburg, Jumbo, Albert Heijn, Thuisbezorgd