Verdronken Zwarte Polder

By | 13 juni 2023

Verdronken Zwarte Polder bij Nieuw-Vlietbad

De Verdronken Zwarte Polder, een waardevol natuurgebied, ligt genesteld aan de Zeeuws-Vlaamse kust bij de monding van de Westerschelde, vlakbij Nieuwvliet. Het dient als een toevluchtsoord voor diverse flora en fauna die hier in hun element zijn. Het beheer is in handen van Stichting het Zeeuwse Landschap. Het natuurgebied maakt deel uit van het grotere Natura 2000-gebied, de Westerschelde en Saeftinghe.

Overstroming & ingedijkt

In 1623 overstroomde het gebied en in 1803 werd een stuk van 8 hectare opnieuw ingedijkt. Vandaag de dag is dit gebied bekend als de Zwarte Polder. Ten noorden hiervan werd in 1829 nog eens 23 hectare teruggewonnen, wat nu bekend staat als de Herdijkte Zwarte Polder. Rondom de slufter, met al zijn zijgeulen en -slenken, werd de omsluitende dijk van de polder opgehoogd tot deltahoogte. Op deze deltadijk loopt een fietspad.

Slufter


De Verdronken Zwarte Polder is een zogenaamde slufter. Dit is een schorrengebied dat ontstaat achter een doorgebroken duinenrij waarbij de zee het land instroomt bij vloed. In de loop van de tijd zijn er veel plantensoorten gaan groeien en trekt het bijzondere vogels aan. Een bepaalde zone (waar vogels broeden) mag van 15 april tot 15 juli niet betreden worden. Op het terrein is ook een wandel- en ruiterpad.

houten wandelpad in Zwarte Polder natuurgebied
Het houten wandelpad van de deltadijk naar het strand. Het houten pad loopt tot aan het strandgedeelte. Naar de zee is dan nog 250 meter lopen. Achter de dijk ligt een vakantiepark van Roompot. Naar Cadzand-Bad centrum is ongeveer 4 km.

grote geul in Verdronken Zwarte Polder
Via een geul loopt het zeewater het schorrengebied in. Echter de geul(en) verzandt langzaam en moet dus af en toe verdiept worden. De laatste verdieping was in 2005. Een kudde Drentse heideschapen draagt bij aan het onderhoud van dit gebied, door het op een natuurlijke wijze te begrazen.

Strand

strand van Verdronken Zwarte Polder
Het strand voor Verdronken Zwarte Polder is bij eb ruim en rustig. Het water loopt langzaam af in zee met kleine zandbanken. Op het zelf strand is geen strandpaviljoen maar wel iets verderop. Botanisch strandpaviljoen Woest 17 ligt naast Zwarte Polder (richting Nieuwvliet-Bad). De foto is gemaakt vanaf de dijk bij uitkijkpost De Paalridders. Het was die dag (zondag 13 juni 2023) een tropische dag in Zeeland met temperaturen tot 32 graden.

Zeeuws-Vlaanderen

Parkeren Cadzand-Bad
Sluis
Parkeren in Sluis