Opleiding Zeeland

hogeschool zeeland in vlissingen
Er zijn 12 provincies in Nederland en Zeeland is de provincie met het minste aantal inwoners (381.000). Het is niet de kleinste provincie: Zeeland is twee keer zo groot als de provincie Utrecht. Ben je op zoek naar een opleiding Zeeland? Er is 1 university college in Middelburg en een hogeschool in Vlissingen/Middelburg. Voor middelbaar beroepsonderwijs (mbo) kun je terecht bij Scalda dat verschillende vestigingen heeft in Zeeland.
University College Middelburg

University College Roosevelt werd in 2004 opgericht als onderdeel van Universiteit Utrecht. De Liberal Arts and Sciences bachelor opleidingen zijn geheel Engelstalig en breed van opzet. Studenten in Middelburg kunnen uit meer dan 200 vakken kiezen. Er is plek voor maximaal 600 studenten. Er zijn ieder jaar 400 aanmeldingen en 200 aanmeldingen worden hiervan gehonoreerd. In het studiejaar 2016/2017 kwamen de 600 studenten uit 61 verschillende landen. Ongeveer 55% van de studenten is Nederlands. Als je in University College Roosevelt studeert dan verkeer je dus in een zeer internationaal gezelschap. Het hoofdgebouw is gehuisvest in het historische stadhuis op de Markt van Middelburg. Meer informatie is te vinden op hun website Ucr.nl

Hogeschool Zeeland

De school heette vroeger Hogeschool Zeeland maar de huidige naam is sinds 2011 HZ University of Applied Sciences. Omdat hogescholen in Nederland zich steeds meer richten op internationale studenten mochten zij van de overheid de naam University of Applied Sciences gebruiken. In het buitenland hebben hogescholen ook dergelijke namen. De HZ University of Applied Sciences ontstond toen in 1987 toen zes onderwijsinstellingen met elkaar fuseerden waaronder de toenmalige HTS. De huidige HZ telt bijna 5000 studenten. Het hoofdgebouw staat aan de Edisonweg in Vlissingen. Maritiem Instituut De Ruyter (zeevaartschool) ligt aan de boulevard met uitzicht op de Westerschelde. Er is ook een dependance in Middelburg waar een aantal technische opleidingen te vinden zijn. Er zijn in totaal 33 voltijd opleidingen (Bachelor en Associate Degrees) en 8 deeltijdopleidingen. Hier staat het aanbod van opleidingen van de HZ.

MBO opleidingen

Scalda is de naam van de onderwijsinstelling die mbo opleidingen verzorgt in Zeeland. De organisatie heeft verschillende scholen in Vlissingen, Middelburg, Goes en Terneuzen. Er zijn 122 BOL opleidingen (school + stage) en 84 BBL opleidingen (werken en leren). Typische BBL opleidingen zijn bouwvakker (metselaar, timmerman), lasser, verspaner, pijpbewerker, constructiewerker, autotechnicus en chauffeur wegvervoer.
Volwassenonderwijs

Mensen die niet hun diploma haalden maar dit alsnog willen behalen kunnen hiervoor naar het volwassenenonderwijs bij een lokale mbo-school. Meestal zijn dit klassen in het avondschool. Lang niet iedereen wil ’s avonds nog naar school. Het alternatief is een thuisstudie volgen in je eigen huis en op je eigen tempo. Een havo-diploma voor volwassenen kun je bij verschillende online opleidingsinstituten. Er zijn ook vmbo- en vwo opleidingen voor volwassenen.

Werk in Zeeland

Zeeland vacatures en werk
Vacatures ICT Zeeland
Bijverdienen