Vacatures en werk

Zeeland heeft de laagste werkloosheid van Nederland. Dit blijkt uit cijfers van het Europese statistiekbureau Eurostat. Het onderzoekbureau heeft Europa in 271 regio’s verdeeld. Het gemiddelde werkloosheidspercentage in Europa bedraagt 4,4%. De hoogste werkeloosheid was te vinden op het Franse eiland Réunion (ruim 27%). De werkloosheid onder vrouwen in Zeeland was 2,4% en onder jongeren in Zeeland was dit 4%. Tot zover de officiële cijfers over werkloosheid.

Zeeland werkloosheid

De Nederlandsche Bank (DNB) merkte al eerder op dat de cijfers eigenlijk niet kloppen. Niet alle werkelozen zijn er in verwerkt. Zo is er een grote groep Nederlanders die ontmoedigd is geraakt door de afwijzingen op hun sollicitaties en gestopt zijn met werk zoeken. Ook mensen die in deeltijd werken maar het liefst fulltime zouden willen werken staan niet als werkloos geregistreerd. Iemand die meer dan 1 uur(!) per week werkt en daarnaast een uitkering heeft staat niet langer meer geregistreerd als werkloos bij het CBS. Zo schiet het natuurlijk lekker op. Tel daar bij op al die mensen die noodgedwongen als ZZP-er moesten gaan werken en je snapt dat de officiële cijfers erg rooskleurig zijn.

Vacatures Zeeland en werkgelegenheid

Een van de beste plekken om werk te vinden in Zeeland is op de vacaturebank van Zeelandnet. De vacatures staan netjes per categorie vermeld met daaronder een sectie aanbevolen vacatures. Eind september 2017 staan er 1652 vacatures vermeld in de vacaturebank. In het seizoen is er veel horecawerk. Ook de thuiszorg heeft parttime banen. In de havens zijn regelmatig autorijders nodig voor de autoboot. Ben je echter op zoek naar een vaste HBO baan in Zeeland dan wordt het een stuk moeilijker. De beste kansen liggen in de ICT branche, zorg en logistiek.

Thuiscursus in de zorg

Heb je geen relevant diploma dan is een thuisstudie het overwegen waard. Een wettelijk erkende opleiding in de zorg (MBO 3 niveau) is de thuisstudie Verzorgende IG waarin je de keus hebt uit verschillende specialisaties: thuiszorg, kraamzorg, gehandicaptenzorg en geestelijke gezondheidszorg. De thuiscursus duurt 18 maanden en is inclusief een stage bij een erkend leerbedrijf. Een basiscursus zonder stage is er vanaf 8 maanden. Een paar andere opleidingen in de zorg zijn Helpende zorg en welzijn (MBO-2) en Verpleegkundige (MBO-4).

HBO thuiscursus met subsidie
In sommige beroepen op HBO-niveau is een ernstig tekort aan personeel. De overheid stimuleert een aantal opleidingen door maximaal 10.000 euro subsidie te geven. Hierdoor kun je voor een betrekkelijk laag bedrag je een bachelor halen in de zorg & welzijnssector. Opleidingen met subsidie zijn HBO opleiding verpleegkundige, Sociaal Pedagogische Hulpverlening (SPH), Maatschappelijk Werk en Dienstverlening (MWD) en Technische Bedrijfskunde.

Arbeidsbureau

Het vertrouwde arbeidsbureau is uit het straatbeeld verdwenen. In Vlissingen was het arbeidsbureau destijds bij het Bellamypark en het arbeidsbureau Middelburg was geloof ik in de St. Jorisdoelen bij de abdij. Het UWV heeft tegenwoordig nog een kantoor in Zeeland en dat staat in Goes waar onder andere medische keuringen worden verricht.

Vacature websites

Verder zijn er vacatures te vinden op de gebruikelijke landelijke website: Randstad, Monsterboard, Unique, Tempo Team, Indeed en de Nationalevacaturebank.

Uitzendbureau

In Vlissingen en Middelburg zitten nog steeds een aantal uitzendbureaus. Hun aantal is wel verminderd na de opkomst van het internet. Nieuwe spelers zijn Uitzendbureau de Pooter en Actief Werkt (dit is de nieuwe naam van uitzendburau Tence). De Pooter is begonnen als een klein familiebedrijf maar uitgegroeid tot een volwaardig uitzendbureau dat gespecialiseerd is in het leveren van personeel aan de industrie zoals Dow Terneuzen.

Magazijnwerk is te vinden in Budelpack, conservenbedrijf Coroos, Lamb Weston Meijer (aardappelproducten) en in de bedrijven die schaal- en schelpdier verwerken. Vooral in het vakantieseizoen (mei-september) is hier werk te vinden.

Vacatures, Zeeland, werk, banen, werkloosheid, vacaturebank, opleiding Zeeland, overstappen naar Delta, opleiding Zeeland, evenementen