Kloveniersdoelen Middelburg

Kloveniersdoelen Middelburg

De Kloveniersdoelen

Het markant gebouw is gebouwd in de Vlaamse Renaissance-stijl en dateert uit 1607. Kloveniers waren destijds schutters met buskruit; doelen betekent oefenruimte. Voor een lange periode heeft de Kloveniersdoelen gediend als militair hospitaal. Na 1960 werd het gerestaureerd en verhuurd aan verschillende bedrijven/instellingen. Het gebouw staat in het centrum dichtbij parkeren en winkels.

Kloveniersdoelen Middelburg met tuin

tuin Kloveniersdoelen
Mijn vrouw zit graag in de tuin van de Kloveniersdoelen. De grote tuin ligt op het Zuiden en heeft een terras en losse stoelen. Je kan er rustig zitten.

Cinema Middelburg

Sinds juni 2013 is de bioscoop van Middelburg verhuisd naar de Kloveniersdoelen. Cinema Middelburg zat voorheen in het Schuttershoftheater bij de Vlasmarkt. Het was een sfeervolle authentieke zaal. De huidige filmzaal lijkt veel op de bioscoop aan het Schuttershof. Het is gebouwd in een oude stijl en heeft dezelfde grootte. De bioscoop in Middelburg richt zich vooral op ‘kwaliteitsfilms’ en niet zozeer op de commerciële films en kaskrakers. Films in het populaire genre zijn te zien in de bioscoop in Vlissingen.

Café-restaurant in cinema

een drankje doen in het cafe van de bioscoop
Bezoekers van de Kloveniersdoelen kunnen voor of na de film gezellig zitten in het moderne grand-café naast de filmzaal. Er is ook een leuk terras in de grote tuin. De Kloveniersdoelen heeft verschillende zalen. Er is een filmzaal met 95 stoelen, een zaal achter de bar (optredens, voorstellingen) en de tuinkamer in het souterrain die geschikt is voor grotere groepen zoals bruiloften. UPDATE: ik moet nog een keer checken of het cafe nog wel bestaat. De horeca beneden in ieder geval wel.

Locatie

Het historische pand staat in de straat ‘Achter de Houttuinen’. Achter het gebouw is de parkeerplaats ‘Het Hof Van Tange‘; ervoor is winkelstraat de Lange Viele die naar de Markt loopt. Aan de gracht (50 meter verder) is de opstapplaats van Rondvaart Middelburg.

Stedentrip Middelburg

Bijzonder overnachten Middelburg & Zeeland
Appartementen Middelburg
Hotels Middelburg aan Loskade
Hotels met laadpaal