Zomercarnaval Rotterdam 2023

By | 2 augustus 2023

Zomercarnaval Rotterdam 2023

Zomercarnaval Rotterdam 2023

Het zomercarnaval vindt zijn oorsprong in de jaren ’80 en is geïnspireerd op de populaire carnavalstradities van het Caribisch gebied. Het idee was om de Caribische cultuur en de multiculturele diversiteit van Rotterdam te vieren. Het evenement is sindsdien uitgegroeid tot een van de grootste straatfestivals in Nederland met enkele honderdduizenden bezoekers.

De Straatparade – Zomercarnaval Rotterdam 2023


De hoofdattractie van het zomercarnaval is de Straatparade op zaterdag, een levendige en kleurrijke optocht die door het hart van Rotterdam trekt. Meer dan 2500 dansers, tientallen praalwagens en verschillende muziekgroepen nemen deel aan deze parade, gekleed in schitterende kostuums en vergezeld door aanstekelijke Caribische muziek.

Blaak Rotterdam
De parade vertrek even na 13.00 uur van Blaak en gaat vervolgens door Witte de Withstraat, het Museumpark , Nieuwe Binnenweg, Westblaak, Karel Doormanstraat, het Weena en de Coolsingel. Om 19.00 uur is de optocht afgelopen maar de muziek gaat op de Coolsingel door tot 23.00 uur. Erg gezellig (en druk) is het in Witte de Withstraat waar veel restaurants zijn met terrasjes. Loop je iets verder de route op (richting Museumpark) dan staan er minder mensen langs de kant van de weg.

Muziek en Dans

Muziek en dans zijn essentiële elementen van het zomercarnaval. Van Salsa en Merengue tot Soca en Calypso, de verschillende Caribische genres komen allemaal aan bod.

Eten en drinken

Surinaams eten op zomercarnaval
Naast het stadhuis stond een podium voor live optredens van artiesten. Op de Coolsingel waren veel eetkraampjes te vinden. Bezoekers konden genieten van een breed scala aan Caribische en Zuid-Amerikaanse gerechten zoals jerk chicken en roti.

De Koningin van het Carnaval

Elk jaar wordt de Koningin van het Carnaval gekozen, die een belangrijke rol speelt in de festiviteiten. Deze verkiezing is niet alleen gebaseerd op schoonheid, maar ook op kennis van de Caribische cultuur en het vermogen om als ambassadeur voor het evenement te dienen.

Economisch en Cultureel Belang

Het zomercarnaval is niet alleen een feest; het heeft ook een significante impact op de lokale economie en draagt bij aan het toerisme in Rotterdam. Daarnaast bevordert het evenement de integratie en viert het de culturele diversiteit van de stad, waar mensen van verschillende achtergronden samenkomen om te feesten en de Caribische cultuur te ervaren.

Rotterdam

Rotterdam architectuur
Kubuswoning Rotterdam
Centraal Station Rotterdam
Markthal
Restaurant SanSan