Kubuswoning Rotterdam


De kubuswoningen zijn een belangrijke attractie in Rotterdam. Ze zijn ontworpen door de Amsterdamse architect Piet Blom. De bouw ervan was in 1982-1984. Wat ik niet wist was dat Piet Blom al eerder kubuswoningen had ontworpen in Helmond (1974-1977). De woningen staan in het centrum op 100 meter van trein- en metrostation Blaak. Hier staat ook de bekende Markthal.


Via een publieke trap komt men op een binnenplaats waar bordjes naar de kijkwoning wijzen. Toen wij de kubus bezochten (januari 2022) was er alleen cash betaling mogelijk omdat de internetverbinding niet goed werkte (jaja). De Kijk-Kubus wordt door een stichting beheerd en de toegang kost 3 euro per persoon. In het verleden vroegen toeristen vaak aan de bewoners of ze even binnen mochten kijken. Deze overlast is verdwenen toen er een Kijk-Kubus werd geopend.


De drukte binnen viel gelukkig mee. Er waren 10-15 mensen aanwezig. Een medewerkster bij de deur houdt dit in de gaten. Een andere medewerker zat in de woonkamer waar een bank staat en een kleine receptie is waar bezoekers kunnen betalen voor de toegang. Op de onderste verdieping is ook een modelkeuken te zien. Binnenin de Kijk-Kubus zijn alleen smalle trappen, er is geen lift aanwezig.


Een verdieping hoger is een studiekamer en een slaapkamer. De ruimte in de kubuswoning is niet overdreven groot. Het lijken me geen woningen voor een gezin maar meer voor een- of tweepersoonshuishoudens.


Iedereen in de kubuswoning wil uiteraard een foto op de bovenste verdieping. Hier staat een kleine lage bank en komen de vormen van de kubus echt tot zijn recht.

Slapen in kubuswoning

Het is mogelijk om te slapen in een kubuswoning Rotterdam. Stayokay Hostel is gevestigd in enkele van de grootste kubussen. Er is verschillende accommodaties. Het goedkoopst overnachten is een bed op de gemende slaapzaal (4 tot 7 bedden). Er zijn ook 2-, 4- en 6-persoonskamers met stapelbedden. Het meest luxe is de kubusstudio voor 2 personen. Deze kamer heeft een oppervlakte van 20 m2 en is uitgerust met een koelkast, koffie- en theefaciliteiten, zithoek en douche.

Rotterdam centrum

De kubuswoningen staan in Rotterdam Blaak naast het trein- en metrostation. Een bekende attractie bij het station is de Markthal. De marktstalletjes hebben vaak een terras en er zijn ook restaurants waar je wat kunt drinken of eten. Achter de Markthal ligt winkelstraat de Hoogstraat die naar de Koopgoot en het Beursplein leidt (500 meter). Vanaf daar kan men een stukje verder lopen naar de Bijenkorf, Primark en Lijnbaan.

Rotterdam

Rotterdam architectuur
Markthal Rotterdam
Centraal Station Rotterdam

SanSan Rotterdam


Squid Game Rotterdam