Rotterdam architectuur

Rotterdam heeft zich de afgelopen decennia ontwikkeld als de architectuurstad van Nederland. De kubuswoningen en de Markthal bij Blaak en De Rotterdam zijn bekende attracties geworden. Door zijn skyline van wolkenkrabbers wordt Rotterdam ook wel ‘Manhattan aan de Maas‘ genoemd.

De Rotterdam
De Rotterdam - appartementen, kantoor en hotel
De Rotterdam is 149 meter hoog en telt 44 verdiepingen. Het opvallende gebouw heeft torens met afwijkende vormen en werd opgeleverd in 2013. Het kijkt uit over de Maas en schuin over de Erasmusbrug. Architect is Remco Koolhaas. Naast kantoorruimte zijn er 240 huur- en koopappartementen. Ook is er een 4-sterrenhotel dat 274 kamers heeft. Hotel NHOW bestaat uit 23 verdiepingen en zit in de oostelijke toren dichtbij de Erasmusbrug.

The Red Apple
Havensteder Rotterdam
Een opvallend gebouw is The Red Apple dat in de wijnhaven ligt. Het complex bestaat uit een slanke woontoren van 127 meter hoog en een kopblok met daarin kantoren en appartementen. In totaal zijn er 231 appartementen. Er is tevens een parkeergarage. De oplevering was in 2009. Woningcorporatie Havensteder heeft een kantoor in The Red Apple.

Kubuswoningen Rotterdam

De kubuswoningen in Rotterdam zijn gebouwd in 1982-1984 en een bekende attractie geworden. De plek is eenvoudig te bezoeken: metro- en treinstation ligt op 100 meter van de kubuswoningen.

Markthal Rotterdam

De Markthal is een woon- en winkelgebouw in het centrum van Rotterdam. Binnenin is een versmarkt, winkels en restaurants. Het heeft een opvallend ronde vorm. Op de foto is de glazen voorgevel te zien met de contouren van een tijger. Het Chinese Nieuwjaar en het International Film Festival Rotterdam (IFFR) zouden in februari van start gaan.


Na jarenlang werken werd het geheel vernieuwde Centraal Station Rotterdam in 2014 opgeleverd. De architecten achter het nieuwe station zijn Team CS. Dit is een samenwerkingsverband tussen Benthem Crouwel Architekten, Meyer en van Schooten Architecten en West 8. Niet verwonderlijk dat ze met dit grote project diverse prijzen wonnen waaronder Architect van het Jaar 2014.

Tags: Rotterdam architectuur, De Rotterdammer, kubuswoningen, Red Apple, Markthal