Stoomkraan De Schelde


De stoomkraan Vlissingen is te vinden op het voormalig terrein van scheepswerf De Schelde. De kraan werd in 1946 opgeleverd en is door De Schelde zelf gebouwd. Het (lege) gewicht is 30 ton en de giek meet 13 meter. Het maximale tilvermogen is 7 ton. De trein rijdt op een spoor en kan 6 km per uur rijden. De kraan in Vlissingen is nummer 38. De Schelde had ook een tweede stoomhijskraan (nummer 39) en die was al eerder gerestaureerd en staat op het terrein van de Stoomtrein Goes-Borsele. Op de achtergrond staat de voormalig Machinefabriek en een gerestaureerde kraan bij Het Dok.


Stoomkraam nummer 38 stond aanvankelijk ook bij de stoomtram in Goes. De kraan was echter overbodig geworden omdat de stichting stoomkraam 39 al had gerestaureerd. Hij ging toen naar de sloper maar Wesley Sekewael behoedde dat dit stukje erfgoed van Vlissingen verloren ging. Samen met een grote groep vrijwilligers heeft hij de stoomhijskraan opgeknapt. Na 6 jaren werken is de kraan weer te bewonderen in zijn oude glorie. Uitgebreide informatie over stoomkraan 38 is te lezen op de officiële website stoomkraan38.com.

Museum Scheldewerf
De stoomkraan staat op 15 meter van de voormalig verbandkamer van De Schelde. Tegenwoordig zit in dit gebouw het Museum Scheldewerf. Een kaartje voor het museum kost 4 euro. Het adres is De Willem Ruyssstraat 100. Van het museum naar de binnenstad van Vlissingen is 5-10 minuten lopen.

De Schelde
Scheepswerf De Schelde werd opgericht in 1875 en was een van de grootste bedrijven in Zeeland. Op het hoogtepunt in de jaren 50 werkten er 4500 mensen. In 2000 werd De Schelde verkocht aan de Damen Shipyards Group. In de binnenstad worden nu superyachts gebouwd. De werf voor schepen is verhuisd naar het havengebied Vlissingen-Oost waar een overdekt droogdok staat met ruimte voor schepen tot 215 meter.




Vlissingen Schelde

Het Dok
Dok van Perry, Vlissingen
Timmerfabriek Vlissingen
Kadeherstel Het Dok
Laadpalen Koningsweg Vlissingen