Stadswallen Sluis


Sluis is alom bekend in Zeeland als een toeristisch stadje met veel winkels, restaurants en terrasjes. Je kan er ook een leuke wandeling maken over de stadswallen. Deze wallen worden ook wel buitenwallen of vestingwallen genoemd. De wandeling om het dorp is ongeveer 4,5 km. Onderweg passeer je verschillende stadspoorten uit de 15e eeuw en windkorenmolen De Brak. Er is beneden aan de overzijde van de gracht ook een mooi fietspad.

Westpoort Sluis
Wij hebben slechts een gedeelte van de wandeling voltooid en begonnen bij de Westpoort. Deze voormalig stadspoort ligt bij de Damsche Vaart. Vanaf Kaai is het 400 meter lopen. Sluis was in het verleden een belangrijke haven in Noord-Europa. De stadspoorten waren onderdeel van de Staats-Spaanse Linies die de stad moesten verdedigen tegen de Spanjaarden. De stenen verdedigingslinies zijn destijds vervangen door aarden wallen die beter bestand waren tegen kanonskogels.

Zuidpoort Sluis
De Zuidpoort is de oudste stadspoort van Sluis . De poort werd gebouwd tussen 1399 en 1406. In het verleden was de poort aanzienlijk groter dan wat er van over is gebleven. Er was een hoofdgracht met een verdedigingseiland en een ophaalbrug. Het deurtje op de foto is van het poortwachtershuisje. Dichtbij de Zuidpoort ligt de Nieuwstraat met de Molen van Sluis.

Waterpoort & Oostpoort

Onderweg van de Westpoort naar de Zuidpoort zijn we ook de Waterpoort gepasseerd. Deze ligt onopvallend in de wal en hebben we gemist omdat we hiervoor een trap af moesten. De Oostpoort ligt aan de andere zijde van Sluis.

Zeeuws-Vlaanderen

Breskens
Cadzand-Bad
Terneuzen