Terneuzen


Terneuzen is de grootste gemeente in Zeeland met 55.000 inwoners. De stad ligt aan de Westerschelde in Zeeuws-Vlaanderen. De stad Terneuzen heeft ruim 25.000 inwoners. Andere steden en dorpen die tot de gemeente Terneuzen horen zijn: Axel (7800 inwoners), Sas van Gent (3900), Hoek, Zaamslag, Koewacht, Sluiskil, Philippine, Westdorpe, Biervliet, Zuiddorpe, Oversla en Spui. De woontoren op de foto is Waterfront (79m) met uiterst rechts het stadhuis.


In het centrum zijn tal van winkels, cafés en restaurants. Op de foto is de Noordstraat te zien. Terrasjes en de bioscoop vindt men in de Nieuwstraat en op de Markt. Winkelcentrum Schuttershof (Jumbo, Casa, Zeeman) ligt op 300 meter van de Noordstraat. Winkelcentrum Zuidpolder is groter maar ligt op ongeveer 2 kilometer. Er is in Zuidpolder een AH, Bakker Bart, Bruna, Blokker, Etos, Gall & Gall, Lidl, Scapino, Wibra en Zeeman winkel.

Westerscheldetunnel
De Westerscheldetunnel verbindt Terneuzen met de rest van de provincie Zeeland. De tunnel is 6.6km lang en er geldt een maximum snelheid van 100 km/uur. Het standaardtarief voor een motor is €2,5, een auto kost €5, een auto met caravan €7.45 en een camper kost €18. Er zijn 6 dagen per jaar dat er geen tol wordt geheven. Meer info op westerscheldetunnel.nl

Bus
Van Middelburg en Goes rijden er openbare bussen naar Terneuzen. Connexxion bus nr 50 rijdt van Middelburg via de tunnel naar Terneuzen (in de zomer tot aan Gent). De bussen stoppen op het busstation Westerscheldetunnel (WST).

Attracties
Een belangrijke attractie in Terneuzen is de Skidome. De overdekte skipiste heeft 2 ski-snowboardhellingen tot een hoogte van 41 meter. Lengte van de beide banen is 220 meter en 110 meter. Kinderen va 4 jaar en volwassenen kunnen skilessen volgen en materiaal huren. Grote schepen spotten op de Westerschelde kun je op de uitkijkpost bij de Scheldeboulevard.

Haven & sluizen
De haven van Terneuzen heeft een samenwerkingsverband met de haven van Vlissingen en Gent. Tezamen vormen ze North Sea Port en zijn na Rotterdam en Amsterdam, de derde haven van Nederland. Het kanaal Gent – Terneuzen en de grote chemische fabriek DOW zijn erg belangrijk voor de economie van Terneuzen. Binnen het bestaande sluizencomplex wordt op het moment een Nieuwe Sluis aangelegd. Volgens de planning zou dit enorme project in 2023 gereed moeten zijn.

Terneuzen hotels

Golden Tulip L’Escaut (958 reviews, 7.9) is gelegen aan de Scheldeboulevard en heeft een prachtig uitzicht over de Westerschelde. Hampshire Hotel Churchill is een modern 4 sterren hotel met 54 kamers aan de monding van de Westerschelde (666 reviews, 8.0). Het City Hotel (740 reviews, 7.4) is een drie sterren hotel dat veelgevraagd is. Vakantiepark Marina Beach ligt in een kreek op schiereiland Braakman.

Braakman, Marina Beach & Scheldorado
Oostappen Vakantiepark Marina Beach ligt aan de Braakmankreek. Het is ongeveer 8 km naar de binnenstad. Subtropisch zwemparadijs Scheldorado ligt aan de Westerschelde dichtbij het centrum van Terneuzen. Er is een golfslagbad, aquajungle, waterfonteinen, glijbaan en een buitenbad. Scheldorado is echter gesloten sinds de lockdown van maart 2020. In Google staat zelfs dat het permanent gesloten is.

bioscoop
Cinecity Terneuzen is gevestigd in de Nieuwstraat 41-43

algemene informatie
– Er zijn geen treinen in Zeeuws-Vlaanderen
– Antwerpen, Gent en Brugge zijn dichtbij en gemakkelijk te bereiken
Laadpalen elektrische auto Terneuzen
Kunstwerk TER + neuzen

Zeeuws-Vlaanderen

Breskens
Cadzand-Bad
Oostburg
Sluis
Hoofdplaat