Trein eerste klas


Wij reizen af en toe met de trein en kopen meestal een digitaal kaartje. In de Spoordeelwinkel (van de NS) zijn de aanbiedingen goedkoper dan 40% korting op de standaardprijs. Een retour eerste klas in de Spoordeelwinkel kost 30 euro en een retour tweede klas is er 25 euro. Je mag dan alleen in de daluren reizen tussen 9.00 – 16.00 en na 18.30 uur. Een standaard ticket eerste klas is veel duurder. Vlissingen – Rotterdam kost bijna 73 euro retour maar je mag dan wel alle uren reizen. De eerste klas wagons met rode stoelen hebben doorgaans een stopcontact in de voetpoot. De oudere 1e klas modellen (die met de zacht blauwe stoelen) hebben meestal geen stopcontact.

Verschil abonnement – digitaal kaartje

Een daluren abonnement kost 5 euro per maand en dit heeft een belangrijk voordeel t.o.v. een digitaal ticket. Met het daluren abonnement mag je ook in de spitsuren reizen mits je voor 9.00 of 16.00 uur incheckt. Als je eenmaal incheckt dan moet je binnen een half uur vertrekken anders verloopt de inchecktijd. Bijvoorbeeld iemand met het daluren abonnement die om 15.50 uur incheckt mag de trein van 16.15 uur pakken en reizen in de spits. Degene met een digitaal kaartje (zonder abonnement) mag dit niet. Met een Spoordeelwinkel kaartje of een kaartje gekocht in de app mag je dus niet reizen in de spits ook al ben je ingecheckt voor 9.00 of 16.00 uur.

Corona
Een ander voordeel van de eerste klas is dat er weinig mensen in zitten. In deze coronatijd is dit voordeel niet uit te vlakken want een besmetting is snel opgelopen. In december 2021 staat het risiconiveau in Nederland op ernstig. Er zijn op het moment 598 IC-bedden bezet door patiƫnten met COVID-19. Ruim 70% hiervan is niet gevaccineerd.
Zeeland trein

Vlissingen treinstation
Middelburg treinstation
Schiphol taxi Zeeland