Coronavirus COVID 19

coronavirus afstand houden
Het Coronavirus COVID 19 staat voor “coronavirus disease 2019”. Het virus heeft in 2020 en 2021 een grote rol gespeeld in ons dagelijks leven. Algemeen wordt aangenomen dat het virus begonnen is in Wuhan, China op een grote markt. In januari 2020 ging de stad Wuhan in een strenge lockdown en spoedig volgden veel andere Chinese steden en provincies. Toch blijven er veel onduidelijkheden, de eigenlijke bron is tot nu toe niet opgespoord. Hebben vleermuizen het virus overgebracht op andere dieren op de markt? COVID-19 heeft nauwe banden met het SARS virus dat in 2002 voor het eerst opdook.

Coronavirus COVID-19 Nederland

De eerste Corona besmettingen in Europa waren in Italië in januari 2020. De eerste coronavirus besmetting in Nederland werd gemeld op 27 februari 2020 . Het betrof een ondernemer die een week daarvoor in Noord-Italië was geweest. Er waren twijfels bij de Nederlandse autoriteiten of het carnaval in 2020 door moest gaan. Achteraf was het beter geweest om dit niet te doen. De cafés bleken superverspreiders en het coronavirus breidde zich als een olievlek over Nederland uit. Vooral in Noord-Brabant (carnaval) waren veel zieken die opgenomen moesten worden.

Coronavirus varianten

COVID-19 is gemuteerd en heeft verschillende varianten gekregen. Oorspronkelijk werd gesproken over de Britse variant, Zuid-Afrikaanse variant en Engelse variant maar dit is aangepast en veranderd in neutrale namen. De nieuwste variant is Omikron die ook in Zuid-Afrika werd ontdekt. Omikron is erg besmettelijk maar lijkt minder mensen ziek te maken dan gedacht. De regering heeft – als enigste land van Europa – wel een harde lockdown uitgeroepen voor Omikron. De piek van Omikron zal eind januari of begin februari 2022 zijn.
– Alfavariant (Britse variant)
– Bètavariant (Zuid-Afrikaanse variant)
– Gammavariant (Braziliaanse variant)
– Deltavariant (Indiase variant)
– Omikron (2e Zuid-Afrikaanse variant)

Vaccinnaties corona

Vaccinaties tegen het coronavirus moeten worden goedgekeurd door het Europees geneesmiddelenagentschap (EMA). De meeste vaccinaties komen van BioNTech/Pfizer. De officiële merknaam van hun vaccinatie heet Comirnaty. BioNTech is een biotechnologiebedrijf en onderzoeksinstituut uit Duitsland. Het farmaceutisch bedrijf werkt samen met het Amerikaanse Pfizer. Ook de vaccinnaties van fabrikant Moderna worden veelvuldig gebruikt. In 2020 waren er ook vaccinaties te krijgen van AstraZeneca en Janssen maar deze vielen na verloop van tijd af wegens ernstige bijwerkingen.

Een nieuw coronavaccin dat werd goedgekeurd in 2022 is Novavax (Nuvaxovid). Dit vaccin is meer traditioneel gemaakt en kan twijfelaars over de streep trekken. Pfizer en Moderna zijn zogenaamde mRNA-vaccins (messenger ribonucleic acid) die codes van DNA omzetten in eiwitten.

Boosterprik

Nadat alle landen in Europa al waren begonnen starten we in Nederland ook met de boosterprik. Deze derde prik van Pfizer of Moderna moet de weerstand tegen het coronavirus verhogen. De campagne ging pas van start op 18 november 2021 en dit was veel te laat. Volgend de planning moet in januari 2022 iedereen van 18 jaar en ouder de kans hebben gehad op een boosterprik. In het buitenland is een boosterprik vaak al vereist. Nederlanders die gingen skiën in Oostenrijk haalden daarom een gratis prik in Duitsland. De GGD waarschuwt echter dat een prik die in het buitenland wordt gezet niet vanzelf in de Coronacheck app zal verschijnen. De buitenlandse zorgautoriteiten moeten hiervoor zorgen. Een buitenlandse boosterprik kan dus voor een hoop gedoe gaan zorgen.

Corona complot

Veel mensen zijn niet overtuigd dat het corona een gewoon virus is. Er zijn diverse complottheorieën over de oorsprong en het doel van corona. Een populaire theorie is dat het coronavirus een biowapen is dat ontwikkeld werd door Bill Gates (van Microsoft). Door hele kleine microchips in het virus te verstoppen kunnen we zo gevolgd worden in alles wat we doen. Bill Gates had op een forum gezegd dat we ooit allemaal een digitaal paspoort zouden krijgen met al onze medische gegevens. Ook had een door hem gesponsord laboratorium in 2015 een patent laten vastleggen met daarop het woord Coronavirus. Corona is een algemene naam van een hele familie virussen. Het patent ging echter niet over Covid-19 maar over virussen bij dieren op de boerderij.

Code zwart & OMT

Het Outbreak Management Team geeft de minister van Volksgezondheid advies over corona. Het OMT berekende dat er 4000 mensen op de IC zouden liggen in januari 2022 terwijl er maar 1150 bedden zijn. Als er meer patiënten zijn op de IC en onvoldoende bedden, dan moeten artsen een keus maken welke patiënt mag blijven. Deze situatie is nog niet eerder voorgekomen in Nederland en wordt ook wel code zwart genoemd. Eind december 2021 is het aantal mensen met corona op de IC verder gedaald naar 521. Het Omikron virus is erg besmettelijk maar het lijkt erop dat de gevreesde golf aan zieken op de IC uitblijft. Het hoofd van de IC-afdeling in het Amsterdam UMC twijfelde sterk aan de modellen waarop het OMT zich baseerde. Het OMT wilde het zekere voor het onzekere nemen en de regering nam dit advies over. Nederland is het enige land in Europa dat tijdens de kerstweek van 2021 een nieuwe harde lockdown instelde.

Lockdown Nederland

De eerste coronabesmetting in Nederland was in februari 2020. In maart 2020 hadden we een ‘intelligente lockdown’ waarbij regels werden opgesteld om groepsvorming te voorkomen. Thuiswerken werd aangemoedigd. In de herfst van 2020 volgde een gedeeltelijke lockdown. Dit was niet voldoende om een harde lockdown te voorkomen. De eerste volledige lockdown was van 15 december 2020 tot 20 januari 2021. Supermarkten, slagers, bakkers, drogisten, winkels met diervoer en apotheken mochten open blijven. Er volgde een tweede harde lockdown periode van 19 december t/m 14 januari 2022. Nederlanders gaan nu massaal naar België en Duitsland waar de winkels, horeca en kerstmarkten wel open zijn.

Coronavirus Zeeland

Twee websites met actuele informatie over het coronavirus COVID-19 in Zeeland zijn:
Coronadashboard Zeeland van Rijksoverheid
Zeelandveilig (initiatief van Veiligheidsregio Zeeland )

In juli 2021 lopen de besmettingen weer flink op doordat de cafes, discotheken en evenementen open zijn gegaan. Veel jongeren worden besmet hoewel zij er nauwelijks last van hebben. Op het Coronadashboard blijkt dat de besmettingen hoog zijn in Tholen en in de gemeente Middelburg met meer dan 32-38 per 100.000 inwoners.

Testen voor toegang

Mensen die niet gevaccineerd zijn kunnen toch toegang krijgen tot de horeca, bioscopen en sportscholen als ze een test doen. De kosten van deze toegangstest worden nog steeds betaald door de Rijksoverheid. In Oostenrijk hebben ze besloten dat alleen mensen met een vaccinatie of herstelbewijs nog toegang krijgen tot de horeca en evenementen (2G). In Nederland kwam het 2G-bewijs niet van de grond omdat het kabinet onvoldoende draagvlak kon vinden in de Tweede Kamer.

Vaccinscepticus

De mensen die in het coronavirus een complot zien nemen meestal ook geen vaccinatie. Een bekende vaccinscepticus was Robin Fransman. Hij was econoom en initiatiefnemer van actiegroep Herstel NL. Fransman was bewust ongevaccineerd. Op 28 december 2021 overleed hij aan corona. Zijn leeftijd was 53 jaar.

Mondkapjes schandaal – Sywert van Lienden

Mondkapjes waren in 2020 erg schaars. De hele wereld was op zoek naar mondkapjes die in eerste instantie alleen in China werden geproduceerd. Sywert Van Lienden was lid van het CDA en schreef mee aan hun verkiezingsprogramma. Hij zette zijn schouders eronder en richtte de Stichting Hulptroepen Alliantie op samen met Bernd Damme en Camille van Gestel. Zij zouden zonder winstoogmerk mondkapjes gaan leveren aan de zorg in Nederland. Later kwam uit dat zij tevens de Relief Goods Alliance BV hadden opgericht die wel een commercieel oogmerk had.

Er is nu een onderzoek gaande hoe het kon dat deze kerel zo maar met 100 miljoen euro van de overheid kon gaan shoppen in China. Het Landelijk Consortium Hulpmiddelen (LCH) zat namelijk niet bepaald op zijn hulp te wachten. Hij had echter goede contacten in het CDA & Den Haag en dit speelt een belangrijke rol. Journalisten van Follow The Money en de Volkskrant onthulden dat Sywert 9 miljoen winst heeft gemaakt en zijn twee partners hebben elk 5 miljoen euro verdiend. Van gewone ambtenaar naar multimiljonair. Veel van zijn 40 miljoen mondkapjes werden later afgekeurd en bleven ongebruikt leggen in de magazijnen.

In juli 2021 kwam tevens uit dat de BV van Sywert van Lienden meer dan duizend bestellingen heeft geleverd aan Nederlandse bedrijven. Iedereen meende dat ze met een stichting zonder winstoogmerk te doen hadden. Het logo van de stichting stond op de bestellingen. Juridisch schijnt er niets tegen de omstreden overheidsdeal van 100 miljoen te doen zijn. Hopelijk kan justitie wel optreden in de andere zaken van Sywert en zijn trawanten. Het hele verhaal is te lezen op de website van Follow The Money. Advocaat Peter Plasman deed aangifte tegen Sywert van Lienden in oktober 2021. Hij trekt de aanklacht in als van Lienden en zijn partners het geld terug betalen. Uitzendbureau Randstad deed in december 2021 ook aangifte tegen van Lienden. Wordt vervolgd…
Zorg

Zorgverzekering vergelijken
Ziekenhuis Vlissingen
DermaTeam Middelburg
Coronasteun stopt