Four Freedoms Awards 2018

By | 16 mei 2018

Koning Willem Alexander op Balans Middelburg
De Four Freedoms Awards is een jaarlijkse prijs die gegeven wordt aan mensen die zich inzetten voor de vrijheid. De prijs verwijst naar de vier vrijheden die de Amerikaanse president Franklin Roosevelt verkondigde tijdens een toespraak in 1941. Op de even jaartallen wordt de Four Freedoms Awards uitgereikt in Middelburg en op de oneven jaren in New York.

Winnaars 2018
De winnaars komen doorgaans uit landen in Afrika, Azie en Zuid- en Midden-Amerika. Een van de winnaars van dit jaar was Urmila Chaudhary uit Nepal. Zij was 11 jaar lang een kindslaaf en ze komt nu op voor andere kinderen in Nepal. Christiana Figueres Olsen uit Costa Rica ontving een award omdat zij zich inzette voor het klimaatakkoord van Parijs. De Turkse journalist Erol Önderoglu kreeg een award omdat hij een voorbeeld is voor andere mensen op het gebied van vrije meningsuiting. Bisschop Paride Taban uit Zuid-Soedan ontving de award van de godsdienst. De winnaars van de Four Freedoms Awards zijn niet altijd onbekend (bij het grote publiek). De Duitse bondskanselier Angela Merkel won in 2016 een award voor leiderschap en was toen te gast in Middelburg.

Four Freedoms Awards 2018

Zo rond 10.30 uur kwam het koninklijk gevolg aanrijden. De auto’s stopten op de Balans voor de abdij waar inmiddels al een groep toeschouwers zich had verzameld. Koning Willem Alexander, koningin Maxima en prinses Beatrix stapten uit en werden begroet door de Commissaris van de Koning en de burgemeester van Middelburg. Na een handenwisseling werd even gezwaaid naar de toeschouwers. Hierna wandelde de groep naar de poort van het Abdijplein. De viering vond plaats in de Nieuwe Kerk (in de abdij).

Four Freedoms Award 2018
Op de foto lijkt het drukker dan in werkelijkheid. Ik heb de mensen niet geteld maar schat het aantal op een paar honderd bezoekers. Bezoekers mochten alleen aan de Westelijke zijde van de Balans staan. Ik kwam rond 10.10 uur aan en zag alleen het koninklijk gevolg. De andere gasten van de Award waren al binnen of door een andere deur naar binnen gekomen.

[video_lightbox_youtube video_id=”uFvICrpmPto” width=”640″ height=”480″ anchor=”Klik hier om de video te starten (Youtube 42 sec) “]
[video_lightbox_youtube video_id=”uFvICrpmPto” width=”640″ height=”480″ anchor=”https://i.ytimg.com/vi/uFvICrpmPto/1.jpg?time=1526479392632″]