Oosterscheldekering


De Oosterscheldekering is een waterkering met afsluitbare schuiven tussen Schouwen-Duiveland en Noord-Beveland. De bouw bedroeg 10 jaar (1976-1986) en de lengte is 9 kilometer. In het midden van de kering ligt het werkeiland Neeltje Jans waar het gelijknamige attractiepark is gevestigd. De Oosterscheldekering is onderdeel van de Deltawerken die Zeeland moeten beschermen tegen de zee. In 1953 braken de dijken door een stormvloed en verdronken er in totaal 1836 mensen. Veel slachtoffers kwamen Schouwen-Duiveland en Goeree-Overflakkee (Zuid-Holland).


In het oorspronkelijke plan zou de waterkering geheel afgesloten worden. De dam was al voor 5 kilometer gebouwd toen er grootschalige protesten kwamen tegen een gehele sluiting. Er is toen uiteindelijk gekozen voor schuifdeuren in de dam. Hierdoor blijft het (zoute) waterleven intact. Bij een waterstand van 3 meter boven het Normaal Amsterdams Peil (NAP) worden de schuifdeuren gesloten. Over de Oosterscheldekering is zowel een autoweg als een fietspad. Een leuke fietstocht is bijvoorbeeld van Walcheren naar Renesse fietsen. Dit is ongeveer 40 kilometer.


In het midden van de waterkering ligt themapark Neeltje Jans. Naast een expositie over de Deltawerken en de Oosterscheldekering is er ook vertier. Kinderen kunnen zich vermaken in de waterspeelplaats met waterglijbaan en in het grootsteaquarium van Zeeland. Bijzonder is het eten geven aan haaien. Een kaartje hiervoor kost 55 euro bovenop de entreeprijs van het park. Het arrangement Dichter bij Zeeleeuwen of Zeehonden kosten 40/45 euro extra. Je komt dan op de foto met een van deze dieren.


Op Neeltje Jans staan diverse grote windmolens. In de nabije toekomst zullen er 24 windmolens staan waarvan de grootsten 140 meter hoog zijn.

Zeeland hotels

Strandhotels Zeeland
Luxe hotels in Zeeland
Domburg hotels en appartementen