Glasvezel in Zeeland

glasvezel kabels

Glasvezel in Zeeland: wat zijn de laatste ontwikkelingen?

Op dit moment zijn ongeveer drie miljoen Nederlandse huishouden op het glasvezelnetwerk aangesloten. Ook in Zeeland is glasvezel bezig aan een opmars. En dat is logisch, want de vraag naar meer én sneller internet blijft groeien. Wat is glasvezel precies? En wat zijn de laatste ontwikkelingen in Zeeland?

Wat is glasvezel?

Glasvezel is zeer snel internet waarbij informatie via vezels van glas met de snelheid van het licht wordt uitgewisseld. Omdat er bij deze technologie gebruik gemaakt wordt van laser/lichtsignalen, kan de data razendsnel verzonden worden. Met glasvezel kunnen consumenten tegelijkertijd streamen, downloaden, online gamen, uploaden en thuiswerken. Glasvezelinternet kan een snelheid bereiken van 1 GB per seconde bij een OM4-kabel. Ter vergelijking: op dit moment kan de krachtigste netwerkkabel maximaal 100 MB per seconde behalen. Vanwege deze hoge snelheid en bandbreedte is glasvezel het netwerk van de toekomst. Alleen glasvezel kan de stijgende datavraag in Nederland aan.

Voordelen van glasvezel

Glasvezelinternet heeft enorm veel voordelen. Allereerst natuurlijk de snelheid van het internet. Daarnaast zijn bij glasvezel de uploadsnelheid en downloadsnelheid gelijk. Ook is de glasvezelverbinding zeer stabiel. Dat komt doordat de verbinding altijd direct naar de voordeur van de klant loop, zonder onderbrekingen in de wijk. Mensen hoeven de verbinding dus niet met de buren te delen. Op deze manier hebben zij een uiterst betrouwbare verbinding. Ook de kwaliteit van de televisie is een stuk beter met glasvezel. Het beeld is scherper, helderder én loopt soepeler. Daarnaast zijn internet en televisie via glasvezel niet per se duurder dan internet via de kabel. Voor een alles in 1 pakket met een snelheid van 100Mbps moet men rekening houden met prijzen rond de 45 euro per maand. Tot slot is het glasvezelnetwerk een open netwerk. Dat betekent dat iedereen zijn diensten (zoals internet, telefonie en televisie) mag aanbieden op glasvezel. Dat betekent meer keuzevrijheid voor de consument.

Delta Fiber wil koploper worden in Zeeland

Delta Fiber is sinds mei begonnen met de aanleg van glasvezelkabels naar bestaande woningen in Zeeland. Ze zijn begonnen in de wijken Mannee en Noordhoek in Goes. Daarna volgen steden zoals Middelburg en Terneuzen. Er is gekozen voor deze wijken en steden omdat de data die over het netwerk gaan het snelst toenemen op deze specifieke plekken. Er komt in totaal 22 kilometer aan glasvezel te liggen.

KPN voorziet Terneuzen van glasvezel

Ook KPN is bezig met de uitrol van glasvezel in Zeeland. De telecomaanbieder is hiermee een grote concurrent voor Delta Fiber. Zo gaat de provider in heel Terneuzen glasvezel aanleggen. Terneuzen is de eerste Zeeuwse plaats die KPN volledig op het glasvezelnetwerk aansluit. Tot nu toe zijn er alleen wijken op het netwerk aangesloten. Voor 2022 wil KPN 50.000 Zeeuwse huishoudens hebben aangesloten op glasvezel, dat komt neer op 30 procent van alle Zeeuwse huishoudens.tags: Snel internet hele huis, Delta overstappen