Grote kade en Kleine Kade Goes

By | 12 december 2015

Grote Kade in Goes
De Grote Kade is een straat langs het haventje van Goes. Dertien panden en kademuren aan de Grote Kade hebben de status van rijksmonument. Naar de Grote Markt is 150 meter. Tegenover de Grote Kade is de Kleine Kade, Bier Kade en Turfkade. Dichtbij parkeren kan op het Molenplein (350 plaatsen) of op de parkeerplaats aan de Albert Joachimikade.

kleine kade goes en turfkaai
De Kleine Kade is een straatje langs de pittoreske haven van Goes. Tien panden aan de Kleine Kade staan geregistreerd als rijksmonument. Er staan alleen woonhuizen en geen horeca. Blikvanger is het grote pand in statige Lodewijk XIV-stijl op de hoek Kleine Kade/Turfkade. Naar de Grote Markt is 250 meter lopen.
Op de foto is links de Turfkaai en rechts de Kleine Kade.

turfkade in Goes
De Turfkade is een kade van nog geen 50 meter tussen de Bier Kade en Kleine Kade. Bijna alle huizen aan de Turfkade gelden als rijksmonument.

Karel V-huis
Het pand op nummer 11 dateert van 1555 en is een van de oudste panden in Goes. Bij een stadsbrand in 1554 vergingen alle huizen aan de Turfkade. Het Karel V-huis werd als eerste direct herbouwd. De gevel van het pand is in laat-Gotische stijl. Eigenaar van het Karel V-huis is de Vereniging Hendrick de Keyser die historisch belangrijke gebouwen aankoopt, restaureert en verhuurt. In het Karel V-huis is sinds 1970 een restaurant gevestigd met een terras op de kade. Het interieur is goed bewaard gebleven door restauraties in 1937 en 1994. Beneden is een oude wijnkelder en op de bovenverdieping een vergaderruimte.

hotels in Goes:

Van der Valk Hotel Goes
Hotel Terminus (Stationsplein)
Hotel Grand Cafe Jersey (Grote Markt)
Boetiekhotel KatoenGeef een reactie