Zeeuws-Vlaanderen

kaart van Zeeuws-Vlaanderen - kaart is uit Wikipedia publiek domein
Zeeuws-Vlaanderen is het zuidelijkste gedeelte van de provincie Zeeland. Het ligt tussen de Westerschelde en België. De Westerscheldetunnel bij Terneuzen is de belangrijkste verbinding tussen Zeeuws-Vlaanderen en de rest van Zeeland. Een tweede verbinding is de veerboot tussen Breskens en Vlissingen maar daar mogen alleen voetgangers, fietsers en scooters op. Er zijn in Zeeuws-Vlaanderen drie gemeenten: Sluis, Terneuzen en Hulst.

Sluis

winkelen in Sluis
De gemeente Sluis telt vijftien plaatsen en een groot aantal kleine buurtschappen. Er wonen bijna 24.000 inwoners. De bekendste dorpen in de gemeente Sluis zijn Breskens (4700 inwoners), Oostburg (4700), Sluis (2376), Aardenburg (2395) en de badplaatsen Cadzand-Bad, Nieuwvliet-Bad en Groede. Toerisme is een belangrijke inkomstenbron voor de gemeente. Aan de kust bevinden zich veel campings, vakantiehuisjes en hotels.

Terneuzen

Terneuzen centrum
De gemeente Terneuzen is de grootste gemeente van Zeeland. Er wonen ongeveer 55.000 mensen. Belangrijkste stad is Terneuzen dat 25.000 inwoners heeft. Andere bekende plaatsen in de gemeente Terneuzen zijn Axel (7900), Sas van Gent (3950) en Sluiskil. De industrie, haven en zeevaart zijn erg belangrijk voor de lokale economie. Het Kanaal Gent – Terneuzen loopt dwars door het gebied. Veel bedrijven zijn rond het kanaal gevestigd.

Hulst

Sint-Willibrordusbasiliek Hulst
De gemeente Hulst is de regio die in het oosten van Zeeuws-Vlaanderen ligt. De hoofdplaats is de vestingstad Hulst (10.700 inwoners) die door de Wikipedia als de ‘meest Vlaamse stad in Nederland’ wordt beschreven. Andere belangrijke plaatsen in de gemeente Hulst zijn Kloosterzande (3185), Sint Jansteen (3125) en Clinge (2400).

Zeeland hotels

Luxe hotels Zeeland
= Strandhotels Zeeland