Bedrijfsovername Zeeland

bedrijventerrein Souburg
Het aantal bedrijfsovernames en fusies is de afgelopen tien jaar behoorlijk gegroeid. Dit blijkt uit laatste cijfers van het CBS. In 2007 telde het CBS 2500 fusies en overnames in Nederland en in 2016 was dit cijfer gestegen naar 6785. Verleden jaar was er een flinke daling te noteren naar 4630 overnames. In de eerste helft van 2018 waren er 2810 overnames. Als de rente laag is dan is het voor ondernemingen makkelijker om een ander bedrijf over te nemen dan wanneer de rente hoog is. Er zijn geen specifieke cijfers bekend van een bedrijfsovername Zeeland.

Bedrijf verkopen

Ondernemers die hun bedrijf willen verkopen doen er verstandig aan om een specialist in te schakelen. Op het internet zijn genoeg verhalen te vinden van ondernemers die de onderhandelingen zelf deden maar hier toch spijt van kregen. De andere partij kan de zaken mooier voorspiegelen dan ze in werkelijkheid zijn en dit kan veel geld kosten. Een accountant of consulent weet waar hij op moet letten en zal nagaan of alle gepresenteerde feiten ook echt kloppen. Een Due diligence-onderzoek is aan te raden als het om een grote investering gaat. De accountant zal dan een grondig boekenonderzoek doen en nagaan of er geen verborgen risico’s zijn. Is het klantenbestand intact gebleven of is een belangrijke klant weggevallen? Dit soort zaken kunnen een grote impact hebben op de winst van de onderneming.

Waarde bepalen

De winst wordt meestal berekend aan de hand van het EBITDA, (Earnings before Interest, Taxes, Depreciation and Amortization). Dit bedrag wordt dan vermenigvuldigd met een bepaald getal. In Europa wordt gemiddeld 10 x de EBITDA betaald bij een bedrijfsovername. Echter dit is niet een vast gegeven maar is sterk afhankelijk van de sector, het risico wat het bedrijf loopt en de groei vooruitzichten. Een bedrijf dat al jaren stabiele inkomsten genereert is heel wat minder risicovol dan een webshop op het internet. Voor sommige bedrijven wordt slechts 1-3 keer de EBITDA gegeven terwijl anderen ondernemingen 10-20 keer de EBITDA waard zijn.

Financiering

Waar moet je zijn voor de financiering? De banken financieren tegenwoordig niet meer het gehele bedrag maar stapelen de financiering. Een lening bestaat dan niet alleen uit een bedrijfskrediet maar ook uit factoring, leasing, microfinanciering en/of crowdfunding. Op zakelijk krediet vergelijken staan een aantal mogelijkheden die geschikt zijn voor eenmanszaken en MKB-bedrijven.

Bedrijfsterreinen

Walcheren heeft een stuk of 20 bedrijfsterreinen waar honderden MBK- en groothandelbedrijven zijn gevestigd. De industrie is vooral gevestigd in het havengebied Vlissingen-Oost en op bedrijventerrein Arnestein in Middelburg. Een vrij nieuw terrein aan de snelweg A58 is het bedrijventerrein Souburg Ritthem (gemeente Vlissingen). Het bedrijfsterrein Vrijburg in Middelburg is een mix van allerlei ondernemingen en erg gewild. Er is hier geen ruimte meer voor nieuwe ondernemingen. Met een bedrijfsovername Zeeland zou u wel een plekje kunnen bemachtigen.

Tags: bedrijfsovername Zeeland, bedrijventerrein, bedrijf verkopen, waarde bepalen, financiering, EBITDA