Contract van een maand

Op 1 december 2011 werd de Wet van Dam van kracht die een eind maakte aan het stilzwijgend verlengen langer dan een maand. Heb je een jaarcontract afgesloten dan mag je daarna iedere maand opzeggen. De wet maakte een einde aan een hoop ergernis bij klanten die een abonnement over het hoofd zagen en dan weer voor een jaar moesten betalen. Voortaan zijn dergelijke contracten maandelijks opzegbaar. Er zijn wel een aantal uitzonderingen.

Tijdschriften en kranten

Een concreet voorbeeld hiervan is een jaarcontract van een maandelijks tijdschrift. Dit mag weliswaar stilzwijgend verlengd worden door het bedrijf maar de klant kan het contract daarna annuleren met een opzegtermijn van 1 maand. Heeft de uitgever het abonneegeld al voor een heel jaar afgeschreven dan krijg je dit geld terug minus de opzegtermijn. Verschijnt het tijdschrift iedere drie maanden dan is de opzegtermijn niet 1 maand maar 3 maanden.Telefonie

De goedkoopste mobiele abonnementen hebben vaak een looptijd van 24 maanden. Voor iets meer geld heb je een sim only maandelijks opzegbaar. Met een maandabonnement zit je nergens aan vast en kun je vrijwel direct overstappen naar een andere provider. Veel klanten hebben spijt als ze ingaan op een goedkope aanbieding en dan vastzitten aan een contract van 24 maanden.

Internet opzeggen

Bij Delta is het alles-in-1 pakket maandelijks opzegbaar als je minimaal een jaar een abonnement hebt gehad en dit tussentijds niet gewijzigd hebt. De opzegging kan eenvoudig gedaan worden door in te loggen op het Mijn Delta account.

Energie

Ook een energiecontract dat voor onbepaalde tijd is aangegaan is na een jaar maandelijks opzegbaar. Is het contract echter voor een bepaalde periode aangegaan dan kan er niet zomaar opgezegd worden. De maximale opzegvergoeding (boetekosten) voor verbreking van een energiecontract is 125 euro. Een energiebedrijf kan zowel voor gas als voor elektriciteit een opzegvergoeding vragen. De maximale boetekosten bedragen 2 x 125 euro. Stel je bent ingegaan op een energieaanbieding met een looptijd van 24 maanden. Je wilt na 12 maanden opzeggen. Je bent het energiebedrijf dan een opzegvergoeding schuldig. Deze vergoeding bedraagt 50 euro bij een periode korter dan 1,5 jaar. De opzegvergoeding zou dan 2 x 50 euro zijn.
Delta Zeeland

Internetprovider Zeeland Overstappen Delta energie & internetEnergie vergelijken