Weekend Texel

texel satelliet foto
Waddeneilanden
De Waddeneilanden is een eilandengroep voor de kust van Noord-Nederland, Duitsland en Denemarken. Er zijn zo’n 50 eilanden. Het grootste Waddeneiland is het Nederlandse Texel dat 170 km2 groot is. Er wonen weinig mensen op Texel; de meest recente telling toont 13.576 inwoners. Er zijn 7 dorpen. Het grootste dorp is Den Burg waar 7000 mensen wonen.

Weekend Texel
Texel is een geliefde vakantiebestemming en trekt ieder jaar duizenden bezoekers. Nederlanders gaan er graag op uit. Zo’n 80% van de Nederlanders gaat een of meer keer op vakantie. De helft van deze vakanties vindt plaats in eigen land en duren gemiddeld 2-4 dagen. Populaire bestemmingen zijn de badplaatsen aan de Noordzeekust (1.9 miljoen vakanties), de zandgronden in Noord-Nederland en de Veluwe. De Waddeneilanden zitten in de middenmoot met iets meer dan 1 miljoen vakanties. Veel bezoekers aan de Waddeneilanden kiezen voor een weekend Texel of een meerdaagse vakantie.

Badplaats de Koog
De Koog is een dorp met 1300 inwoners aan de westzijde van het eiland. Het ligt aan de Noordzee. Veel accommodatie op Texel is geconcentreerd rondom de Koog. Van de 163 accommodaties die Booking aanbiedt staan er 70 in de Koog. Hotels die veelvuldig geboekt worden voor een weekend Texel zijn de Pelikaan, Hotel Greenside en het Fletcher Hotel. Vooral jongeren weten de weg te vinden naar de Koog. Het belangrijkste uitgaansleven op Texel is hier te vinden. Er zijn een tiental cafe’s en een grote discotheek. Op het strand staan verschillende strandpaviljoens. Meer informatie over accommodatie is te vinden op deze website over Texel.

duinen van Texel
Attracties en bezienswaardigheden
De belangrijkste attracties op Texel zijn het strand, natuur, fietsen en wandelen. Nationaal Park Duinen van Texel is een prachtig natuurgebied met duinen, heidevelden en bossen. Er lopen diverse fietspaden en wandelroutes door het gebied dat langs de gehele westkust loopt. Op Texel zijn maar liefst 380 verschillende vogelsoorten te zien. Ieder jaar in mei is er hetWadden Vogelfestival met vogelexcursies en een vogelrace. Hierbij gaan teams van vogelaars zoveel mogelijk vogelsoorten spotten.

Wadlopen
Een leuke attractie op Texel is het wadlopen onder leiding van een gids. Een wandeling over de Wadden is ongeveer 10 kilometer lang en duurt 3 uurtjes. Er wordt bij laag water over harde zandplaten gelopen en door geulen. De minimumleeftijd van de tocht is 10 jaar. In het hoogseizoen zijn er dagelijks tochten. Meer evenementen, uitjes en activiteiten staan genoemd op de Startpagina van Texel .

Boottocht naar Vlieland
Op Texel kan men mooie excursies maken. Een echte aanrader is het maken van een dagocht naar Vlieland. Met de boot vaart men naar Vlieland waarna men overstapt op de Vliehors Express. In deze speciale bus rijdt men 12 kilometer over de zandvlakten van Vlieland. Op het einde van de middag wordt de terugreis naar Texel weer ingezet. Een tweede boottocht vaart naar de zandbanken in het Eirelandse Gat. Hier zijn groepen zeehonden te bewonderen.

Den Helder – Texel
De overgrote meerderheid van de bezoekers naar Texel komt met de veerboot uit Den Helder. De vaartocht duurt slechts 20 minuten. Een retourticket voor een gewone auto kost 25 euro in de daluren en 37.50 in het weekend. Dit is inclusief de passagiers. Een weekend Texel is dan ook erg geschikt als u er een paar daagjes tussenuit wilt.
Tags: weekend Texel, Waddeneilanden, Wadden, accommodatie, boottocht, wadlopen, excursie, vogels
Luxe hotels Zeeland, Strandhotels Zeeland, Westduin strandhotel,