Vakantie op Ameland

ameland vuurtoren donkere wolken
Ameland is vanuit het westen gezien het vierde Waddeneiland. Ameland telt nog geen 4000 inwoners en behoort tot de provincie Friesland. Op Ameland wordt het dialect Amelands gesproken. In tegenstelling tot alle andere waddendialecten is het Amelands nog een veel gesproken dialect op het eiland. De bewoners worden Amelanders genoemd. Er zijn 4 kleine dorpen op Ameland; Hollum, Ballum, Nes en Buren.

Vakantiehuis op Ameland

Je vakantie op Ameland begint in Friesland. Je pakt namelijk de boot in Holwerd. Met één van de twee moderne veerboten sta je in 50 minuten in Nes. In tegenstelling tot Vlieland en Schiermonnikoog kun je op Ameland gewoon met je eigen auto naar je vakantieadres. Je kunt op het eiland ook de lijnbus pakken natuurlijk.

Op Ameland zijn een paar hotels en vakantieparken te vinden, maar vooral veel particuliere vakantiehuizen
Ameland is nog geen 4,5 kilometer breed en je loopt vanuit je vakantiehuis dan ook bijna altijd zo het strand op. Ameland ademt in alles dat het een kleinschalig, gemoedelijk eiland is. Juist daarom zijn er waarschijnlijk zoveel particuliere huisjes te vinden. Op Waddenplaats kun je met een paar eenvoudige filters zo jouw ideale vakantiehuis op Ameland vinden.

Stranden

Voor wie van heerlijk zonnebaden of uitwaaien op het strand houdt, biedt een vakantiehuis op Ameland talloze mogelijkheden. Het eiland en met name de stranden bieden de rust en ruimte voor een ontspannen vakantie. Het 29 kilometer lange strand leent zich goed voor urenlange wandelingen. De Oerdblinkert is een 24 meter hoge duin en een begrip om Ameland, vanaf de top heb je een schitterend uitzicht over het eiland en de Waddenzee. Heb je trek na een dag wandelen? De vier strandpaviljoens zijn mooie plekken om urenlang bij te praten, een goed glas te drinken en een hapje te eten.

Musea

Ameland beschikt over diverse musea. Het natuurcentrum, enkele oude korenmolens en JT-Miniworld, een miniatuur droomwereld van treinen, auto’s, huisjes, landschappen en uiteraard hun miniatuur bewoners.

Het meest tot de verbeelding op Ameland spreek wel de vuurtoren Bornrif. De imposante verschijning op het eiland is 55 meter hoog en in 1880 van gietijzer gebouwd. Sinds 2005 is de toren niet meer door de kustwacht in gebruik. Hier kun je op de verschillende verdiepingen boeiend ingerichte exposities aantreffen en ook vertellen oud-vuurtorenwachters hier nu digitaal hun verhalen.

Wie van een uitdaging houdt en de 236 traptreden in de vuurtoren bedwingt, wacht bovenop de toren een schitterend en uniek panorama over het hele eiland. Nog mooier en weidser dan op duintop Oerdblinkert.Geniet van je vakantie op Ameland

Na zo’n lange klim kun je in één van de dorpen lekker eten. Ondanks dat Ameland rust uitstraalt kun je, met name in Nes, genoeg leuke restaurants vinden.

Ameland heeft dus genoeg te bieden voor een heerlijke ontspannen vakantie!

Tags: Zeeland hotels, strand, Wadden, Ameland