Toerisme is economische motor
De toeristenstroom naar Amsterdam zit in de lift en groeit sterk. Volgens cijfers van het CBS kwamen er afgelopen jaar 6.8 miljoen buitenlandse toeristen naar onze hoofdstad. Zij gaven 5.2 miljard euro uit aan hotels, horeca en winkelen. Het totale aantal bestedingen door buitenlandse toeristen in Nederland was 21 miljard euro. Toerisme Amsterdam is een belangrijke motor van de economie.
Toch is er ook bezorgdheid hoe de toeristenstroom in de hoofdstad in goede banen geleid kan worden. In 2016 waren er 14 miljoen hotelovernachtingen in Amsterdam te noteren. Voor buitenlandse toeristen is Amsterdam de favoriete plek om naar toe te gaan. Er zijn inmiddels al zo’n 66.000 mensen werkzaam in de toeristische sector van Amsterdam.
Hotspots Amsterdam
De top bezienswaardigheden in Amsterdam voor buitenlandse toeristen zijn het vernieuwde Rijksmuseum, Van Gogh Museum en het Anne Frank huis . Andere bezienswaardigheden die het goed doen zijn het Stedelijk Museum , science museum NEMO, Rembrandthuis, Joods Museum en het Waterlooplein.
Waterlooplein
Op dit bekende plein voor het stadhuis van Amsterdam staat sinds jaar en dag een vlooienmarkt die veel dagjesmensen en toeristen trekt. Het schijnt de oudste vlooienmarkt in Europa te zijn. Wat de markt op het Waterlooplein zo boeiend maakt is de grote diversiteit aan culturen die op de markt staan. Er is plek voor 300 kramen. De vlooienmarkt is 6 dagen per week open van 9.00 – 18.00 uur. Op zondag is de markt gesloten.
In 2018 staan er belangrijke veranderingen te wachten. Het stadsbestuur wil het Waterlooplein herinrichten en dit zal zeker gevolgen hebben voor de markt. De gemeente rept over een betere uitstraling, onderscheidend aanbod en compacte opstelling. Uitgebreide informatie over het Waterlooplein is te lezen op de website www.grootwaterloo.nl/waterlooplein die speciaal gericht is op de buurt rondom het Waterlooplein. Wil je meer weten over toerisme Amsterdam dan is de gemeentelijke site I Am Amsterdam een hele goede informatiebron.
Geld wisselen
Buitenlandse toeristen buiten de Eurozone wisselen vaak hun geld bij grenswisselkantoren. Mensen vinden het toch altijd gemakkelijk om wat cash geld bij zich te hebben op vakantie. Lang niet iedereen vertrouwt het gebruik van een PIN automaat op straat. Op Schiphol zijn een paar kantoren voor geld wisselen maar deze zijn behoorlijk duur. Als toerist kun je goedkoper geld wisselen in de binnenstad van Amsterdam waar meer concurrentie is en betere wisselkoersen worden berekend dan op het vliegveld. Uiteraard is het zaak om goed te kijken of er bijkomende kosten gerekend worden. Op www.wisselkoersberekenen.nl kun je exact zien wat de wisselkoers is voor een bepaalde valuta. Vooral Amerikanen, Engelsen en Aziaten maken gebruiken van de wisselkantoren.
Airbnb
Geld wisselen heb je (gelukkig) niet nodig om een accommodatie te boeken. Airbnb heeft de afgelopen jaren een geweldige opmars gemaakt. In Amsterdam zijn bijna 14.000 prive-accommodaties te huur. Dit aantal is wat minder dan het jaar ervoor. De reden is dat de gemeente nu strenger controleert wie zijn huis op Airbnb zet. Inwoners zijn sinds 1 oktober 2017 verplicht te melden wanneer hun woning wordt verhuurd aan Airbnb en voor hoelang. Heeft men dit nagelaten dan kan er een boete volgen van 6000 euro. De gemeente zet zelfs mysterie guests in om illegale verhuur op te sporen. De gemiddelde verhuur prijs in Amsterdam is 136 euro per nacht. Hiermee is de stad veel duurder dan Londen (109 euro), Barcelona (97), Parijs (88) of Berlijn (59). In Amsterdam worden relatief meer appartementen aangeboden. Kamers maken maar een klein deel uit van het aanbod.
Tags: toerisme Amsterdam, Waterlooplein, geld wisselen, Airbnb
Markt Vlissingen, Vismarkt Middelburg, Markt Middelburg