Dieren in Zeeland

liggende puppy hond

Dieren in Nederland

Volgens berekeningen leven er 35 miljoen dieren in Nederland. De grootste groep dieren is vee op de boerderij: schapen, koeien, geiten, paarden en varkens. Het aantal honden ligt op 1,5 miljoen en het aantal katten wordt geschat op 2,6 miljoen. Ook hebben veel Nederlanders vissen, vogels of knaagdieren (konijnen, hamster, cavia’s). Veel dierenliefhebbers die op vakantie naar Zeeland komen nemen hun hond mee. Ook voor honden is Zeeland een prima vakantiebestemming.

Vogels

In Zeeland kun je als vogelliefhebber je hart ophalen. Er zijn tal van vogelgebieden langs de Wester- en Oosterschelde. Het top gebied van Staatsbosbeheer Zeeland is het Grevelingenmeer. Dit is het grootste zoutwatermeer van Europa. Er leven tal van vogelsoorten op het meer waaronder bijzondere vogels zoals de veldleeuwerik en de Dwergstern. Het gebied langs de Brouwersdam staat bekend om de watervogels die er overwinteren. In de Zeeuwse weilanden en rietvelden zijn verder veel eenden, ganzen en reigers te zien. Meer weten over dieren? Op Dierenfun staan veel foto’s met grappige weetjes.

Dierentuin

In Zeeland zijn geen grote dierentuinen met olifanten, tijgers of beren. Wel zijn er een aantal kleinere zoo’s met bijzondere dieren. In Vlissingen centrum bevindt zich Reptielenzoo Iguana waar 500 reptielen, slangen, spinnen en schildpadden te zien zijn. Het grootste dier in Iguana is een Python slang van 7 meter. Ook erg leuk is de Tropical Zoo in het dorp Kwadendamme. In deze dierentuin zijn veel kleine tropische dieren te zien zoals vlinders, papegaaien, slangen en een dwergkaaiman.
Zeehonden kijken

Dat er in de Waddenzee zeehonden zwemmen is algemeen bekend maar wist je dat er ook zeehonden te zien zijn in Zeeland? In de Oosterschelde leeft een groep van ongeveer 150 zeehonden. Ze liggen vaak op een van de zandbanken in het water. Het is niet altijd eenvoudig om de dieren op te sporen. Daarom kun je mee op een rondvaartboot op de Oosterschelde die langs de zandbanken vaart (op gepaste afstand). Ook voor het strand van Burgh-Haamstede, Vlissingen en Breskens liggen regelmatig zeehonden op een van de zandbanken voor de kust. Als je een verrekijker meeneemt heb je meer kans om ze te zien.

Honden in Zeeland

Honden vinden het geweldig om op het strand en te rennen. De meeste hotels in Zeeland zijn hond-vriendelijk. Je mag de hond meenemen op je hotelkamer. Soms zijn meerdere honden toegestaan maar dat hangt ook af van het soort hond. Twee kleine hondjes zal vaak geen probleem zijn. Denk er wel aan dat in de zomermaanden de hond overdag aangelijnd naar het strand moet. Buiten het vakantieseizoen zijn er geen beperkingen.

Populaire hondenrassen
In Nederland kennen we 339 hondenrassen. Vergelijksite Beslist heeft een tijdje geleden een onderzoek gehouden wat de populairste hondenrassen zijn per provincie. De uitkomsten zijn behoorlijk wisselend. In Zeeland staat de Labrador Retriever op nummer een gevolgd door de Border Collie en de Duitse Herder. De Amerikaanse Bulldog staat zowel in Groningen als in Drenthe in de top 3. De Berner Sennenhond doet het goed in Groningen, Overijssel en Limburg. Ook werd er gekeken naar de grote steden. Het zal geen verbazing wekken dat hier vooral kleine honden populair zijn. De Chihuahua staat in de top 3 van Amsterdam, Rotterdam en Den Haag.

Labrador
De Labrador Retriever, Golden Retriever en Duitse Herder zijn landelijk gezien de meest populaire honden. De Retrievers zijn echte familiehonden die lief zijn voor kinderen. Een bekende kennel in Zeeland is Labradorium waar de honden opgroeien bij de eigenaren in huis. Dit bevorderd het sociale karakter van de hond. Voor de puppy’s van deze kennel is altijd veel belangstelling.

Zwemmen met haaien

De Oosterschelde trekt veel duikers aan maar of je in het donkere water ook vissen kunt zien? Het bekendste attractiepark in Zeeland is Neeltje Jans op de Oosterscheldekering. In het park staat het grootste zeeaquarium van Zeeland. Er zwemmen pijlstaartroggen en verschillende soorten haaien. Het is zelfs mogelijk om onderwater te zwemmen tussen de haaien en deze eten te geven. Een kaartje voor deze unieke belevenis kost 55 euro (exclusief entree park). In attractiepark het Arsenaal in Vlissingen zijn ook verschillende aquaria met tropische vissen. Er is een aquarium waar je roggen kunt aaien en in een ander aquarium zwemmen kleine visjes die je handen poetsen.
Tags: dieren, Zeeland, honden, puppy, hondenstrand, zeehonden, vogels, merelnestje, dierentuin, Labrador