Corendon Sunweb

Vliegtuig van Corendon, picture from Pixabay
Corendon wordt overgenomen door touroperator Sunweb zo werd op 13 juli 2020. Een dag later blijkt dat de Autoriteit Consument & Markt (ACM) eerst onderzoek gaat doen. De vrees is dat de marktwerking door deze fusie verstoord zal worden. Hoeveel concurrenten blijven er nog over? Alleen TUI rest dan nog als een serieuze tegenspeler op de Nederlandse reismarkt.

Triton
De Zweedse investeringsmaatschappij Triton is het grote bedrijf achter Sunweb en Corendon. De zweden namen in 2018 de Sunweb Groep over en in 2019 deden ze een bod op Corendon waar de Turkse eigenaar geen nee tegen kon zeggen. Nu wil Triton beide reisorganisaties samenvoegen tot een touroperator. De CEO van Corendon zou het liefst beide merknamen behouden. Het kan ook een nieuwe naam worden. TUI voegde in het verleden de sterke merken Holland International en Arke toe tot de TUI groep. Veel mensen hadden hun bedenkingen maar inmiddels is TUI (Touristik Union International) een ingeburgerde naam bij veel Nederlanders.

Omzet reisorganisaties
Sunweb en Corendon zijn een goede aanvulling op elkaar. Beide touroperators leggen zich toe op zonvakanties naar Zuid-Europa en hebben ongeveer een zelfde omzet. Corendon had vorig jaar een omzet van 515 miljoen euro en de omzet van Sunweb bedroeg 600 miljoen euro in 2017. TUI Nederland was in 2017 het grootst met 630 miljoen euro voor de KLM (610 miljoen euro). De omzet van de gehele TUI Groep bedroeg bijna 19 miljard in 2018/2019.

Corendon Merken
Naast de merknaam Corendon is het bedrijf ook eigenaar van de merken Karin’s Choice, Maris Life, Stip Reizen en GOfun. Karin’s Choice werd in 2011 opgericht en richt zich op de individuele reizigers die een vlucht, accommodatie en huurauto boeken. Stip Reizen is het goedkope broertje van Corendom. Stip Reizen verkoopt reizen tegen bodemprijzen en stunt met de prijs. Vaak komen er nog wel extra kosten bovenop. Maris Life richt zich op eenoudervakanties. GOfun is de specialist voor jongerenreizen naar Spanje, Portugal, Griekenland en Bulgarije.

Nichemarkt
In de nichemarkt zijn wel diverse spelers actief die een tegenwicht kunnen bieden aan de gevestigde namen. Bekende touroperators op het gebied van groepsreizen zijn Koning Aap, Sawadee, Shoestring en Djoser. OAD en De Jong Intra zijn specialisten op het gebied van busreizen.

Vakantie nieuws

Vakanties.nl neemt Zoover over
Last minute Pasen Zeeland
Zakelijk geld lenen
Riviercruise Zeeland
Rondreis Zeeland