Koopvaardijmonument Vlissingen

By | 24 december 2015

sculptuur koopvaardij op de boulevard van vlissingen
Het Koopvaardijmonument is een sculptuur aan het begin van Boulevard Evertsen. Het staat schuin tegenover het Wooldhuis. Het kunstwerk bestaat uit 4 onregelmatige schijven die doen denken aan golven of wolken. Door de schijven heen zijn 3 masten gemaakt die naar boven of ondersteboven hangen. Zodoende wordt de vernietiging uitgebeeld van Nederlandse koopvaardijschepen met 3500 omgekomen zeelieden door de Duitsers in de Tweede Wereldoorlog.

kunstwerk op boulevard vlissingen

kunstenaar
Het Koopvaardij monument is gemaakt in 1951 door de beeldhouwer Wessel Couzijn (1912-1984). Het kunstwerk was eigenlijk bedoeld als Nationaal Monument voor de Koopvaardij in Rotterdam. Die stad koos echter voor een meer traditioneel ontwerp. Vlissingen ontdekte pas later het sculptuur. De hoge aanschafprijs veroorzaakte veel commotie bij de lokale kunstenaars als de Vlissingse bevolking.

locatie
Het Koopvaardijmonument stond in 1980 aan het begin van de Walstraat (waar nu het Scheldeplein is met de Windvaan). In 1982 verhuisde het sculptuur naar Boulevard Evertsen waar het veel beter tot zijn recht komt. Ook kinderen vinden het een mooi werkstuk: sinds de plaatsing is het sculptuur een gewild klimobject. Op de foto’s liggen keien onder het kunstwerk maar tegenwoordig liggen er rubberen tegels. Twintig meter van de sculptuur is een glijbaan van de boulevard naar het strand.
Vlissingen kunst & cultuur

Kunstroute Vlissingen: beelden & sculpturen – Landingsmonument VlissingenArsenaaltheaterHotel boulevard Vlissingen Vissersvrouw standbeeldBadende Beelden
Tags: Koopvaardijmonument, sculptuur, Vlissingen, kunstroute, windvaan

Geef een reactie