Zeeuwse cultuur

ringrijden in de abdij van Middelburg

Zeeuwse cultuur

Zeeland heeft een rijke geschiedenis, die terug te zien is in de diverse aspecten van de cultuur. Hieronder volgen enkele belangrijke elementen van de Zeeuwse cultuur:

Erfgoed

Zeeland heeft een rijk maritiem erfgoed, met name door de invloed van de VOC (Verenigde Oost-Indische Compagnie) en de WIC (West-Indische Compagnie). Veel steden en dorpen hebben historische havens en pakhuizen die herinneren aan het rijke handelsverleden.

Muziek

De Zeeuwse muziek is zeer divers en bestaat uit verschillende stijlen, zoals folk, shanty, klassiek en pop. Bekende Zeeuwse artiesten zijn onder andere BLØF, Danny Vera en Racoon.

Architectuur

De architectuur in Zeeland wordt gekenmerkt door een mix van stijlen, waaronder de gotische, renaissance en Hollandse klassieke stijl. De steden Middelburg, Veere en Zierikzee hebben prachtige historische stadscentra met monumentale gebouwen. In veel dorpen in Zeeland zijn karakteristieke witte huizen met zwarte daken te vinden, die herinneren aan de vroegere Zeeuwse boerderijen.

Monumenten

Zeeland heeft een groot aantal monumenten, variërend van oude vestingwerken en stadspoorten tot kerken en molens. Middelburg telt meer dan 1000 monumenten. Enkele bekende monumenten zijn:

Abdij van Middelburg
Lange Jan toren
Kuiperspoort in Middelburg
Stadhuis van Veere, een prachtig gotisch bouwwerk
– De Sint-Lievensmonstertoren in Zierikzee, beter bekend als de Dikke Toren
– Watersnoodmuseum in Ouwerkerk, gewijd aan de watersnoodramp van 1953

Folklore

Zeeland kent ook verschillende lokale tradities en gebruiken, zoals het ringrijden (een paardensport waarbij ruiters proberen een ring te steken terwijl ze op een paard zitten) en de viering van Sinterklaas. De Zeeuwse klederdracht is ook een belangrijk aspect van de lokale cultuur, hoewel het tegenwoordig voornamelijk nog wordt gedragen tijdens folkloristische evenementen en tentoonstellingen.

Keuken

De Zeeuwse keuken is bekend om zijn verse vis, schaal- en schelpdieren zoals mosselen, oesters en kreeft. Daarnaast zijn er enkele typische Zeeuwse lekkernijen, zoals de Zeeuwse bolus (een zoet, kruidig kaneelgebakje) en de Zeeuwse babbelaar (een harde karamel snoepje).

Zeeuws

Zeeuwse achternamen
Bekende Zeeuwen
Zeeuwse cultuur
Typisch Zeeuws eten
Zeeuws Veilinghuis
Zeeuwse Veteranendag 2022