Zeeuwse achternamen

vrouwen in Zeeuwse klederdracht

Zeeuwse achternamen – “se”

Achternamen in Nederland zijn vaak afgeleid van voornamen, beroepen, geografische locaties of andere kenmerken. Een ding waaraan je een typische Zeeuwse naam aan kan herkennen is dat de naam eindigt op ‘se’. Een paar voorbeelden hiervan zijn: Jobse, Janse, Joosse, Davidse, Adriaanse, Wisse en Pieterse. De toevoeging ‘-se’ betekent ‘zoon van’.

Jobse

De achternaam Jobse is een patroniem, wat betekent dat het is afgeleid van een voornaam. In dit geval komt de naam van de voornaam Job. Dus Jobse betekent letterlijk ‘zoon van Job’. Jobse is een echte Zeeuwse achternaam die vooral voorkomt op Walcheren.

Janse

Deze familienaam komt heel vaak voor in Zeeland en dan vooral op Walcheren. Varianten op Janse zijn zijn Jansen, Janssen, Jans of Janssens.

Davidse

Dit is een typisch Zeeuwse achternaam die bijna alleen voorkomt in Zeeland en dan met name op Walcheren.

Pieterse

De familienaam komt voor in het westen van Nederland en heeft een sterke aanwezigheid in Zeeland. De naam Pieterse is vooral op Walcheren terug te vinden.

Van der Weele

Van der Weele is een geografische achternaam, wat betekent dat het is afgeleid van een locatie. In dit geval een “weel” of “weil”, wat een soort waterpoel of kleine vijver is. Deze familienaam komt veel voor in Zeeland en vooral op Noord-Beveland.

Sinke

Een typisch Zeeuwse achternaam die in heel de provincie voorkomt. De achternaam is vermoedelijk afgeleid van een bijnaam voor iemand die aan het water woonde, zoals een “sink” of “sinc”, wat laaggelegen, drassig land betekent.

Boone

Weer een achternaam die je vooral in Zeeland terug vindt en dan met name op Walcheren. De achternaam Boone komt oorspronkelijk uit de middeleeuwen en is van West-Europese oorsprong, met name uit Frankrijk, BelgiĆ« en Nederland. Boone is afgeleid van de voornaam van een voorouder. In dit geval is de voornaam “Bono” of “Bone”, wat “goed” betekent in het Latijn.

Meulenberg

Een geografische achternaam die verwijst naar iemand die in de buurt van een heuvel of berg woonde waar een molen stond, zoals “meulen” (molen) en “berg” (heuvel of berg). Misschien dat je het niet zou verwachten maar Meulenberg is een familienaam die vooral in Zeeland voorkomt. Veel mensen met deze achternaam wonen op Noord-Beveland.

Weststrate

Een geografische achternaam, verwijzend naar iemand die aan een westelijke straat of weg woonde, zoals “west” (west) en “strate” (straat). Het is een Zeeuwse familienaam die vooral in Zuid-Beveland voorkomt.

De Jonge

Een patroniem, wat betekent dat het is afgeleid van de voornaam van een voorouder, in dit geval “de jongere” of “de zoon van”. Het is een Nederlandse familienaam. In Zeeland vindt je de naam vooral in Zierikzee, Goes en Tholen.

Roose

Een achternaam die vermoedelijk is afgeleid van een bijnaam voor iemand met een rooskleurige huid of rosse haren. Het kan ook iemand zijn die in de buurt van een veld met rozen woonde. Roose is vooral te vinden op Walcheren maar ook in Zeeuw-Vlaanderen (Zaamslag, Axel).

Goossen

Een patroniem, wat betekent dat het is afgeleid van de voornaam van een voorouder, in dit geval “Goos” of “Goswin”, een Germaanse naam. De naam Roose is een Nederlandse naam maar komt vaak voor in Zeeuw-Vlaanderen (Zaamslag, Axel).

Van de Kreeke

Een geografische achternaam, verwijzend naar iemand die in de buurt van een beek of waterloop woonde, zoals “kreeke” (beek). De familienaam komt vooral voor op Zuid-Beveland.

Zeeuws

Bekende Zeeuwen
Zeeuwse cultuur
Typisch Zeeuws eten
Zeeuws Veilinghuis
Zeeuwse Veteranendag 2022