Verhaal achter de Zeeuwse mossel


Het verhaal achter de Zeeuwse mossel Bij een bezoek aan Zeeland is het niet alleen genieten van wat Zeeland te bieden heeft, zoals de mooie stranden, de Deltawerken en de leuke dorpjes en steden. Er moet natuurlijk ook typische Zeeuwse gerechten gegeten worden, zoals de Zeeuwse mosselen. Maar wat is het verhaal achter de Zeeuwse Mossel?

Zeeland; dé plek voor mosselen

Jaarlijks wordt er in Nederland zo’n 57 miljoen kilogram mosselen geoogst of gevangen, waarvan het grootste gedeelte in Zeeland worden gekweekt. Er worden in Zeeland diverse formaten mosselen gekweekt. De formaten zijn: Goudmerk, Jumbo, Imperiaal, Super en Extra. Een groot gedeelte van deze mosselen wordt geëxporteerd naar Frankrijk en België. Vooral in België staan mosselen bekend als ‘typisch Belgisch gerecht’, maar het betreft dus vaak Zeeuwse mosselen. Hoewel er veel mosselen in de winkel liggen onder de noemer ‘Zeeuwse mosselen’, komen er ook veel mosselen uit de Duitse wadden. Soms worden deze Duitse mosselen voor een tijdje in de Zeeuwse wateren gelegd om te groeien, waardoor ze het predicaat ‘Zeeuws’ krijgen. Maar echte Zeeuwse mosselen zijn mosselen die vanaf zaad tot een volwassen mossel in de Zeeuwse wateren zijn gegroeid.

Zeeuwse mosselen hebben het moeilijk

Door het afsluiten van de Oosterschelde hebben veel mosselkwekers het lastig gekregen. Mosselen kwamen de Oosterschelde niet meer in. Daarentegen nam de populatie wel toe in de Waddenzee. Veel mosselkwekers haalden dan ook mosselzaad en mosselen uit de Waddenzee en brachten deze over naar de Oosterschelde. Niet echt een duurzame wijze van mosselen kweken. De energieverspilling dat hiermee gepaard gaat en het beschadigen van de bodem van de Waddenzee, hebben de mosselkwekers aan het denken gezet. Duurzame, maar ook goedkope energie is belangrijk en daarom is er de mosselzaadinvanginstallatie bedacht. Dit zijn speciale installaties waarmee mossellarven worden gevangen en die zich hieraan hechten. Met de installatie verdelen de kwekers het mosselzaad over de kweekbanken in de Zeeuwse wateren. Men gebruikt hiermee duurzame en goedkope energie, want er hoeft niet meer op en neer gevaren te worden naar de Waddenzee.

Koop ‘Zeker Zeeuws’ mosselen

De provincie Zeeland heeft als doel om Zeeuwse producten te beschermen. Omdat er juist vaak Mosselen in de winkel liggen die onder de noemen ‘Zeeuws’, terwijl de mosselen niet echt uit Zeeland komen, is er in 2014 het keurmerk ‘Zeker Zeeuws’ ingevoerd. Producten met dit keurmerk zijn gegarandeerd 100 procent van Zeeuwse bodem. Dit geldt overigens niet alleen voor de Zeeuwse mosselen. Er zijn meerdere Zeeuwse producten die dit keurmerk dragen. Iemand die in de supermarkt mosselen koopt en zeker wil weten dat het ook echte Zeeuwse mosselen zijn, moet op dit keurmerk letten. Dit is natuurlijk niet altijd te zien wanneer men in een Zeeuws restaurant mosselen gaat bestellen. Maar er mag rustig van uitgegaan worden dat Zeeuwse restaurants hun Zeeuwse producten in ere houden, waaronder zeker de Zeeuwse mossel.