Bijna alle huishoudens in Zeeland profiteren van snel internet
In Zeeland heeft 95 procent van de huishoudens toegang tot snel internet via de kabel. Dat betekent dat zij kunnen profiteren van een internetsnelheid van 1 GB. Dat blijkt uit onderzoek van een prijsvergelijkingswebsite. Het aanleggen van glasvezel is de volgende stap. Op dit moment hebben zo’n 40.000 huishoudens toegang tot het glasvezelnetwerk.
Nederland in rap tempo verglaasd
De laatste jaren wordt glasvezel in een rap tempo uitgerold. In 2019 waren er nog maar 180.000 Nederlandse huishoudens op het netwerk aangesloten, vorig jaar waren het er al 500.000. Op dit moment hebben ongeveer 4,1 miljoen van de 8 miljoen huishoudens toegang tot glasvezel. Dat betekent dat meer dan 50 procent van de Nederlandse huishoudens is aangesloten op het glasvezelnetwerk. In 2023 moet heel Nederland minimaal de beschikking hebben over een internetverbinding van 100 Megabit per seconde. Van de 4,1 miljoen huishoudens die toegang hebben tot glasvezel hebben 1,8 miljoen huishoudens ook daadwerkelijk een glasvezelinternetabonnement. De meeste huishoudens (3,5 miljoen) hebben een internetabonnement via de kabel.
Wat is glasvezel?
Een glasvezel is een haarfijne vezel van glas. Met glasvezel kunnen huishoudens data delen met de snelheid van het licht. Het doorgeven van data via een glasvezelkabel lijkt enigszins op het doorseinen van een morsecode met behulp van een zaklamp. De informatie wordt namelijk gestuurd met een knipperende laser. Dit laserlicht wordt op een gigantische snelheid steeds aan- en uitgeschakeld. Hierdoor kunnen de bewoners profiteren van razendsnel internet. In Zeeland wordt glasvezel momenteel (bijna) overal aangelegd. Op dit moment worden er werkzaamheden verricht in Hulst, Breskens, Oost-Souburg, Middelburg en Kruiningen zijn als eerste aan de beurt. Delta Fiber hoopt volgend jaar 100.000 Zeeuwse adressen te hebben aangesloten op het glasvezelnetwerk.
De voordelen van glasvezel
Glasvezel heeft heel veel voordelen. Allereerst profiteert men van een veel hogere internetsnelheid. Er worden abonnementen aangeboden met een snelheid tot wel 1 Gbit/s. Dat komt neer op 125 MB per seconde Daarnaast is de download- en uploadsnelheid gelijk. Je kunt binnen een paar seconden een volledige film downloaden. Via de kabel duurt het uploaden van bestanden vaak veel langer dan het downloaden ervan. Ook de stabiele en betrouwbare internetverbinding is een groot voordeel van glasvezel. De glasvezelkabels lopen direct naar de voordeur, zonder onderbrekingen in de wijk. Dat betekent dat verbinding niet gestoord kan worden door externe factoren, zoals het internetgedrag van de buren. Een nadeel van glasvezel is dat het nog niet in heel Nederland is uitgerold. Door een postcode check te doen kunnen de bewoners controleren of zij toegang hebben tot het glasvezelnetwerk. Door verschillende providers met elkaar te vergelijken kunnen huishoudens een abonnement kiezen wat aan alle wensen voldoet.
ICT Zeeland
– Informatie- en communicatietechnologie (ICT) Zeeland
– Telefonie Zeeland