Thuisstudie of school

Zoals je waarschijnlijk wel weet is er een leerplicht in Nederland. Je moet minimaal tot je 16 bent naar school. Tegenwoordig wordt een mbo-2 diploma gezien als de laagste startkwalificatie die je zou moeten halen. Dit kan ook een havo of vwo diploma zijn. Ben je 18 geworden dan mag je gewoon van school af ook al heb je geen startkwalificatie. De kans op werk is dan klein. Vaak willen jongeren achteraf toch weer gaan leren. Een thuisstudie of weer naar school?

Thuisstudie of school

Je kunt studiefinanciering aanvragen tot je 30 jaar oud bent. Zou je op je 29e nog naar een mbo willen dan zou je dus een beroep kunnen doen op studiefinanciering. In de praktijk gebeurt dit niet zo snel. Er zijn maar weinig volwassenen die daadwerkelijk naar school gaan en tussen jongeren van 16 gaan zitten. Bovendien kan de school ook weigeren om je toe te laten. Een thuisstudie volgen is dan een serieuze optie als je toch een diploma wilt halen. Scholieren die op het vmbo gezeten hebben en die het examen niet volledig haalden krijgen een certificaat. Het is dan achteraf mogelijk (voor vmbo-t leerlingen) om een staatsexamen te doen voor vakken waarvoor men vroeger gezakt was. De voorbereiding op dit staatsexamen moet je zelf doen. Dit kan door een thuisstudie te volgen. Het is zelfs mogelijk om thuis een volledige opleiding te volgen (havo, vwo). Studiekosten kunnen van de belasting worden afgetrokken.

Welke thuisstudie aanbieder?

De bekendste aanbieders van thuiscursussen zijn de LOI, NTI, NHA en Laudius. Thuisstudie.net vergelijkt deze opleidingen met elkaar zodat je snel een idee krijgt van de mogelijkheden en de prijzen.

Basisopleiding
Basisopleidingen zijn het kortst want deze thuiscursussen zijn zonder stage. Het niveau is wel lager als de volledige opleidingen. De basisopleidingen duren tussen de 6-12 maanden. Je kunt zonder specifieke vooropleiding starten. Populair zijn basisopleidingen in de zorg en ict.

Volledige opleidingen met stage
De LOI en NTI bieden een breed programma van opleidingen en cursussen op allerlei gebied. De volledige opleidingen zijn inclusief stage lopen bij een erkend leerbedrijf. Ze zijn wettelijk erkend en het diploma van een volledige thuisstudie opleiding is het zelfde waard als een diploma van een lokale mbo- of hbo school. Om een volledige opleiding te volgen moet je wel een vooropleiding hebben. Voor een mbo opleiding is dit meestal een vmbo diploma of een overgangsbewijs van 3 naar 4 havo. Om je in te schrijven voor een hbo opleiding dien je een mbo-, havo- of vwo diploma te hebben.

Hbo programma (onderdeel bachelor)
Wil je geen lange cursus volgen dan is een hbo programma erg geschikt. Deze cursussen zijn onderdeel van een erkende bachelor opleiding en duren gemiddeld een paar maanden. Mocht je later toch de bachelor gaan volgen dan krijg je vrijstelling voor onderdelen die je al gedaan hebt. Om in te schrijven voor een hbo programma is geen vooropleiding nodig.

Mbo thuisstudie met stage
Als je een volledige mbo thuisstudie volgt met stage dan krijg je een wettelijk erkend diploma dat net zoveel waard is als het diploma van een lokale school in het dagonderwijs. De stage kun je eventueel op je eigen werk volgen. Het opleidingsinstituut (NTI/LOI) beoordeelt of de werkplek geschikt is. Je kunt de stage parttime volgen afgestemd op je persoonlijke situatie. Wil je liever geen stage lopen dan kun je kiezen voor kort mbo of voor een basisopleiding.

Uitkering van gemeente

Je kunt als jongere niet zomaar terecht bij de gemeente voor een bijstandsuitkering. Je bent verplicht om eerst een opleiding of werk te zoeken in de 4 weken voordat je een bijstandsuitkering aanvraagt. De gemeente kan de uitkering weigeren als er voldoende alternatieven zijn. Mocht de uitkering toegekend worden dan is het bedrag een stuk lager als bij jongeren van 21 jaar en ouder. Dit komt omdat je ouders nog verantwoordelijk voor je zijn en een onderhoudsplicht hebben als je tussen de 18-20 jaar bent. Mocht je een bijstandsuitkering krijgen dat zal dit bedrag vaak te weinig zijn om van te leven. De gemeente kan de uitkering dan aanvullen en deze speciale bijstand op je ouders verhalen (mits ze voldoene salaris hebben).