Overstappen van autoverzekeraar

Weinig mensen stappen over van autoverzekeraar

Waar een aanzienlijk deel van de consumenten jaarlijks overstapt van energieleverancier, blijkt overstappen van autoverzekering minder populair. Waar tot wel 20 procent jaarlijks overstapt van energieleverancier, verandert slechts 5 procent iets aan de autoverzekering. Dat laat onderzoek zien van bureau Panel Inzicht, in opdracht van prijsvergelijker Pricewise. Zeker toen corona ervoor zorgde dat veel mensen minder gingen autorijden, kon er door te vergelijken flink bespaard worden. Soms wel honderden euro’s op jaarbasis. Toch zijn Nederlanders honkvast als het op hun autoverzekering aankomt. Waarom willen Nederlanders hun autoverzekering niet wijzigen?

Tevreden met verzekering

Men is gewoon tevreden met de verzekering. Dat is een veelgehoorde reden voor honkvastheid. Bij doorvragen blijkt ook dat men vooral denkt dat het veel gedoe is. Een autoverzekering wordt als complexer ervaren dan een energiecontract of zorgverzekering. Ook zijn mensen bang om een verkeerde keuze te maken en daardoor onvoldoende dekking te hebben bij schade. Hoewel het dus mogelijk is om de dekking van de verzekering aan te passen, gaf 96 procent van de respondenten aan deze hetzelfde te hebben gelaten sinds het uitbreken van corona. Een uitzondering hierop vormen jongeren: de groep tussen 18 en 34 jaar past vaker de autoverzekering aan of stapt over van verzekeraar. Door online autoverzekering vergelijken heeft iedereen direct inzicht in de verschillende premies en wordt eenvoudig overstappen vaak direct gefaciliteerd.

Afname aantal autokilometers

Sinds de coronacrisis is thuiswerken de norm. Dat is dan ook een van de redenen dat veel mensen hun auto de afgelopen anderhalf jaar minder gebruikt hebben. Dit geldt voor zo’n 65 procent van de autobezitters. Hierdoor is de kans op schade ook kleiner. Bij het afsluiten van een autoverzekering geven mensen het verwachtte aantal kilometers per jaar door. Dit bepaalt mede de hoogte van de premie. Een lager aantal kilometers betekent een lagere kans op schade en dus ook een lagere premie. Wie verwacht minder kilometers te maken dient dit wel aan zijn verzekeraar te laten weten. Anders blijft de premie zoals die is.

Dekking autoverzekering aanpassen

Veel Nederlanders kijken na het afsluiten van de autoverzekering niet meer naar de dekking. En dat is zonde, want na een aantal jaren kan het zijn dat een andere dekking beter aansluit bij de waarde van de auto. Bij het afsluiten van de autoverzekering heeft de klant een dekking (WA, WA+ of allrisk) gekozen die op dat moment past bij de auto en de situatie. Hoe uitgebreider de dekking, hoe duurder de autoverzekering is. Bij nieuwe auto’s wordt er vaak voor de meest uitgebreide dekking (allrisk) dekking gekozen. Maar na een aantal jaren, is de WA+ dekking het meest passend. Als de automobilist van plan is om de dekking te wijzigen, dan is het raadzaam om opnieuw de autoverzekering te vergelijken. Dan ziet hij of zij direct of de huidige verzekeraar nog steeds het beste aanbod heeft, of dat het verstandig is om over te stappen.

Auto Zeeland

Laadpaal gemeente Sluis
Goedkope elektrische auto