Met de auto op vakantie? Check van te voren je autoverzekering
Ben jij van plan om er in de herfstvakantie op uit te trekken met je auto? Hoe zit het met je autoverzekering? Weet je zeker dat je goed bent verzekerd? Ga je bijvoorbeeld naar het buitenland, zoek dan uit of jouw verzekering daar geldig is. Zorg er in ieder geval voor dat je goed voorbereid de weg op gaat. Daarmee kan je uiteindelijk een hoop frustratie voorkomen.
Wat moet je allemaal controleren?
Naast je autoverzekering is het van belang om te kijken hoe het met de technische kant van je auto is gesteld. Hoe zit het bijvoorbeeld met de verlichting, bandenspanning, accu, koelingssysteem en remmen? Is dat allemaal in orde? Heb je zelf niet zoveel kennis dan kan je dit ook door je garage laten checken. Naast de technische kant moet je niet vergeten om een veiligheidshamer, brandblusser, gevaren driehoek, veiligheidshesje en een reservesleutel mee te nemen. En uiteraard moet je de autopapieren en verzekeringspapieren bij de hand hebben.
Groene kaart
Over papieren gesproken. Neem de groene kaart mee. Wanneer je een verzekering afsluit dan ontvang je die van je verzekeraar. Daarop staat in welke landen jouw autoverzekering geldig is en het is bovendien een internationaal verzekeringsbewijs. Vandaar dat het handig is om de groene kaart bij je hebben wanneer je naar het buitenland gaat. Daarbij staat er belangrijke informatie op zoals je polisnummer en telefoonnummers die je nodig hebt in geval van pech, diefstal of nood.
Mocht je de groene kaart vergeten en je krijgt een ongeluk dan kan de politie ter plaatse denken dat je niet bent verzekerd, terwijl je dat wel bent. Door een groene kaart te laten zien voorkom je heel wat discussie en daarmee tijd op de plaats van het ongeluk. Het is overigens in weinig landen verplicht om de groene kaart echt bij je te hebben, maar het scheelt toch heel wat ellende mocht er iets gebeuren.
Drie types basisverzekeringen
Wanneer je besluit om te gaan voor een autoverzekering afsluiten op Overstappen.nl zijn er drie type basisverzekeringen. Hiervan is de WA-verzekering de basis variant. Veroorzaak je schade bij een ander? Dan ben je bij deze verzekering hiervoor verzekerd. Je bent wettelijk verplicht om zo’n verzekering af te sluiten. Daarnaast is de beperkt cascoverzekering eveneens een optie. Dan ben je verzekerd voor de schade die een ander toe kan brengen, maar eveneens voor brand, storm, ruitschade, diefstal en inbraak. Tot slot heb je nog de allriskverzekering. Bij deze verzekering ben je volledig gedekt voor schade, dus ook als het je eigen schuld is. Mocht de auto total loss zijn dan ontvang je zelfs een vervangende auto.
Aanvullende dekkingen
Verder kan je naast de drie bovenstaande opties kiezen voor aanvullende dekkingen. Voorbeelden hiervan zijn een pechhulpverzekering. Wanneer je deze afsluit wordt je overal met pech geholpen en wordt je auto naar de dichtstbijzijnde garage gebracht voor reparatie. Verder zou je kunnen kiezen voor een inzittendenverzekering. Mocht je een ongeluk krijgen dan zijn alle passagiers verzekerd voor eventuele schade aan spullen. Of je kunt kiezen voor een rechtsbijstandsverzekering. Deze verzekering biedt juridische hulp bij een verkeersongeluk bij een verzekerde auto. Bijvoorbeeld wanneer je niet schuldig bent bij een aanrijding en de schade aan jouw auto wilt verhalen.
Ga niet meteen voor de goedkoopste autoverzekering
Het lijkt aantrekkelijk om de goedkoopste verzekering met de laagste premie te kiezen, maar vergelijk altijd uitgebreid de dekkingen van verschillende verzekeraars. Want de goedkoopste optie is misschien qua dekking niet helemaal wat je zoekt. Tegenwoordig kan je online een autoverzekering afsluiten, maar mocht je er niet uitkomen dan kan je advies inwinnen bij een assuradeur. Hij of zij kan je persoonlijke situatie en wat daar het beste bij past wellicht beter inschatten.