Kosten autorijden Zeeland

Totale kosten van autorijden in Zeeland lager dan grootste deel van Nederland

In Nederland gaan de benzineprijzen door het dak. Nog nooit is brandstof zo duur geweest. Op veel plekken kost een liter benzine meer dan 2 euro per liter aan de snelweg. Daarnaast moet er steeds meer geld worden neergelegd voor het verzekeren van de auto en de wegenbelasting. Deze kosten verschillen per provincie en zijn over het algemeen lager in Zeeland.

Prijs van olie

De grootste factor voor het bepalen van de benzineprijs, is de prijs van olie. Tijdens de coronacrisis daalde deze prijs van zo’n 60 tot 80 dollar per vat naar slechts 30 dollar per vat. Als reactie op de lage prijs, draaiden veel landen de oliekraan dicht. Nu is de vraag weer gestegen, maar het aanbod blijft achter. Dit leidt tot hard stijgende olieprijzen. In de landen rondom Nederland is tanken echter een stuk goedkoper. Veel Zeeuwen steken dan ook de grens over naar België om hier de tank vol te gooien. De prijs van benzine wordt bepaald door productiekosten, een marge voor de pomphouder en accijnzen en btw. Dit is waarom brandstof in Nederland een stuk duurder is dan in het buitenland. Accijnzen zijn een vast bedrag waarmee brandstof belast wordt. Deze accijnzen worden jaarlijks opnieuw geïndexeerd en verhoogd. Dit levert de staatskas jaarlijks miljarden euro’s op. Ook in bijvoorbeeld België en Duitsland worden accijnzen en btw geheven, maar in Nederland zijn deze een stuk hoger.

Kosten voor autoverzekering

Hoeveel automobilisten betalen voor het verzekeren van de auto, hangt af van onder andere de dekking, leeftijd van de bestuurder, postcode en woonplaats, schadevrije jaren, het autotype en het aantal kilometers dat jaarlijks wordt afgelegd. Zeeland is één van de goedkopere provincies om een auto te verzekeren. Alleen in Groningen, Drenthe en Friesland kost de gemiddelde jaarpremie minder. Het verschil in de verzekeringspremie per postcode gebied wordt veroorzaakt door het risico op schade in dat gebied. De autoverzekeraar maakt gebruik van data over onder andere het aantal aanrijdingen dat er in een bepaald postcodegebied plaatsvinden. Bij een grotere kans op schade is de premie voor de verzekering hoger. In Zuid-Holland betalen mensen het meest voor het verzekeren van de auto. De afgelopen jaren is er sprake van een steeds hogere schadelast, wat leidt tot stijgende premies. Autoverzekering vergelijken levert vaak direct een besparing op.

Motorrijtuigenbelasting verschilt per provincie

De wegenbelasting of motorrijtuigenbelasting is de belasting die eigenaren van een auto of ander motorvoertuig betalen aan de overheid. De overheid gebruikt dit geld om de Nederlandse wegen goed te onderhouden. De hoogte van de wegenbelasting verschilt per motorrijtuig en provincie. Dat komt door de provinciale opcenten, het deel van de motorrijtuigenbelasting dat naar de provincies gaat. Jaarlijks stellen provincies zelf het tarief voor de provinciale opcenten vast. In Zeeland bedraagt dit tarief 89,1 procent en is daarmee aan de hoge kant. In provincie Noord-Holland zijn de provinciale opcenten het laagst, met 67,9 procent. In Groningen zijn de opcenten het hoogst met 93,3 procent.

Zeeland supercars

Supercars Vlissingen – Runball Rally
Mercedes-AMG GT – Runball Rally