Huisarts worden in Zeeland

stethoscoop

Huisarts worden in Zeeland

De zorgverzekering vergelijken is iets wat veel Nederlanders jaarlijks doen. Met een zorgverzekering vergelijken kan eventueel de goedkoopste verzekeraar gekozen worden, zonder in te leveren op kwaliteit van zorg. De kwaliteit van zorg is in Nederland namelijk uitstekend. Alleen in sommige regio´s, waaronder Zeeland, is er nog wel een probleem met het aantal huisartsen.

Hoe is het huisartsentekort in Zeeland ontstaan?

De hoofdreden van het huisartsentekort in Zeeland is vooral het feit dat Zeeland nog vaak gezien wordt als een wat afgelegen provincie. Jongeren trekken weg uit Zeeland en vers bloed komt er niet meer bij. Dit is overigens niet alleen een probleem in de Zeeuwse zorg, dit levert in diverse Zeeuws bedrijfstakken problemen op. Hoewel het aantal huisartsen per 10.000 inwoners in Zeeland nog steeds prima is, zelfs boven het landelijk gemiddelde, bestaat er zeker reden tot zorg. Al ruim 46 procent van de Zeeuwse huisartsen is momenteel 55 jaar of ouder. Dit is bijna de helft. Op landelijke niveau ligt is het aantal huisartsen van 55 jaar of ouder op 31 procent. Dit houdt dus in dat de helft van de Zeeuwse huisartsen binnen tien tot twaalf jaar met pensioen gaat. Dit hoeft geen ramp te zijn, als er voldoende animo is van jonge huisartsen in opleiding, die in Zeeland een praktijk willen beginnen. En daar ligt het probleem. Huisartsen in opleiding kiezen maar weinig voor Zeeland als hun werkterrein. Er worden wel maatregelen genomen, mede door het Erasmus MC in Rotterdam.

Huisartsenopleiding van het Erasmus MC

Vanuit Zeeland is Rotterdam de dichtstbijzijnde grote stad waar huisartsen worden opgeleid. Het Erasmus MC biedt een huisartsenopleiding aan als een driejarige postacademische beroepsopleiding. Dit houdt in dat dit een opleiding is waarbij zeer veel praktijk komt kijken. In het eerste en derde jaar werken de huisartsen in opleiding bijna het gehele jaar in een huisartsenpraktijk en in het tweede jaar volgen zij stages in een ziekenhuis, verpleeghuis en GGZ-instelling. De meeste huisartsen in opleiding kiezen voor een praktijk om hun opleiding te volgen in de Randstad. Om studenten over te halen om voor Zeeland te kiezen, wordt er een dubbele garantie afgegeven. Er wordt namelijk voor drie jaar een opleidingsplaats in Zeeland gegarandeerd en na de opleiding de garantie op werk in een huisartsenpraktijk of als zelfstandig huisarts.

Ook huisartsenopleiding in Zeeland

Zeeland liep begin 2020 de plaatsing van de marinierskazerne bij Vlissingen mis. De Zeeuwen waren hier zeer verbolgen over, want dit kostte hen miljoenen. Het kabinet beloofde dit te compenseren. Halverwege 2020 werd er een compensatiepakket bekendgemaakt. Onderdeel van het pakket is ook de komst van een huisartsenopleiding in Zeeland. Ook deze opleiding zal in eerste instantie in samenwerking zijn met het Erasmus MC, maar opleidingsplekken zijn allen in Zeeland. Hierdoor is de kans groter om meer jongeren naar Zeeland te trekken. De huisarts in opleiding krijgt de garantie op werk na afronding van de opleiding en de provincie Zeeland is blij met iedere huisarts die zich definitief in Zeeland wil vestigen.

huisarts Oost-Souburg, ziekenhuis Vlissingen