Hoe bespaar je als student op autoverzekering

student besparen op autoverzekering

Zo kun je als student met auto besparen op je autoverzekering

Startende autobezitters moeten het meest betalen voor een autoverzekering, dit geldt dus ook voor studenten. Verzekeraars zien de jonge bestuurders als een zogenoemde risicogroep. Hierdoor wordt de premie ook hoger, want de maandelijkse kosten worden met name bepaald door het risico. Bij studenten is dit volgens de autoverzekeraars dus relatief hoog. Dit komt onder andere doordat de jonge coureurs weinig rijervaring hebben, dus er is een groter risico dat ze schade zullen rijden met de auto. Bij oudere rijders is deze kans een stuk kleiner volgens de verzekeraars. Daarnaast hebben jonge bestuurders nog geen schadevrije jaren op kunnen bouwen. Een autoverzekering voor studenten zal dus vrij duur zijn, in Middelburg in Zeeland ligt dit gemiddeld bijvoorbeeld rond de 36 euro per maand. Dit is best hoog, met name voor studenten die vaak een beperkt budget hebben. Overigens zou het ook best kunnen dat je als student niet eens geaccepteerd wordt door een bepaalde verzekeraar. Dit kan zelfs het geval zijn als je de eigenaar van een dure auto bent. Desondanks kun je alsnog wel besparen op de dure autoverzekeringen, hoe je dit doet lees je hieronder.

Zet de autoverzekering op naam van je vader of moeder (of juist niet)

Je kunt overwegen om de autoverzekering op naam van één van je ouders te zetten. Hierdoor zul je op korte termijn natuurlijk geld besparen, want je vader of moeder hoeft een stuk minder te betalen voor een autoverzekering. In Zeeland ligt de gemiddelde premie voor volwassenen op zo’n 27 euro per maand, wat dus echt een stuk lager is dan het bedrag dat studenten elke maand moeten betalen aan de autoverzekeraar. Het is een verschil van zo goed als 10 euro, oftewel 120 euro per jaar. Op deze manier kun je dus geld besparen, maar op de lange termijn zul je juist duurder uit zijn. Dit komt doordat je geen schadevrije jaren opbouwt als je de autoverzekering op naam van een ouder zet. Je zult dus later geen korting krijgen, waardoor je uiteindelijk juist meer zult betalen voor de verzekering.

Vergeet de kleine lettertjes in de voorwaarden niet

Het is dus eigenlijk beter om de autoverzekering op eigen naam te zetten. Als je dit gaat doen dan moet je hoe dan ook letten op de voorwaarden. Elke verzekeraar heeft in Nederland andere voorwaarden, waar nog best veel verschillen in kunnen zitten. Het is dus zeker van belang om de voorwaarden te controleren voordat je daadwerkelijk een autoverzekering afsluit bij een maatschappij. Zo zul je bij een paar verzekeraars in ons land alleen de dagwaarde vergoed krijgen als je de auto total loss rijdt. Bij andere verzekeringsmaatschappijen krijg je juist wel de nieuwwaarde vergoed, wat natuurlijk een stuk meer geld is. Op deze manier kun je dus zeker geld besparen door de voorwaarden van een verzekering te checken.

Koop een nieuwe auto

Het is misschien vreemd om te zeggen dat je geld kunt besparen door een nieuwe auto aan te schaffen, maar dit is wel degelijk het geval. De hoogte van de premie hangt natuurlijk gedeeltelijk af van de auto. Zo speelt het gewicht een rol, net zoals de waarde van het voertuig. Als je ervoor kiest om een andere auto te kopen met een lagere waarde dan je vorige, dan zal je autoverzekering automatisch ook goedkoper worden. Als je nog minder premie elke maand wilt betalen aan je verzekeraar dan is het dus verstandig om niet alleen te kiezen voor een goedkopere auto, het moet juist ook een stukje lichter zijn dan je vorige voertuig. Hierdoor zal je bovendien ook minder hoeven te betalen qua wegenbelasting.

Studeren Zeeland

Studentenwoning Middelburg Kanaalweg
Sea Lab Vlissingen