De kerncentrale Borssele werd opgeleverd in 1973. Het is de enige kerncentrale in Nederland en heeft een vermogen van 485 megawatt. Eigenaar is het Zeeuwse bedrijf Delta (70%) en RWE (30%). De levensduur van de kerncentrale was beraamd op 30 jaar. Omdat de centrale gerenoveerd is in 1997 kan hij weer een tijdje mee. De afbraak van de centrale staat nu gepland op 2033.
De kernreactor bevindt zich in het gebouw met de koepel. Het verrijkte uranium in de centrale kan 4 jaar mee en wordt daarna opgewerkt in Frankrijk waarna het nog eens 4 jaar gebruikt kan worden. Kernafval wordt opgeslagen in de loodsen van de Centrale Organisatie Voor Radioactief Afval (COVRA). Deze loodsen staan dichtbij de centrale.
Kaloot Borssele
De duinen en strand op de voorgrond is de Kaloot. Het gebied is ongeveer 7 hectare groot en bestaat uit slikken en schorren. Het is een bijzonder natuurgebied dat pal voor de kerncentrale ligt. Er zijn zeldzame planten en dieren te zien. Op het Kaloot strand zijn bovendien fossiele schelpen te vinden en tanden van haaien.
Energie Zeeland
– Zonnepark Vlissingen
– Zonnepanelen Ritthem
– Energievergelijker