Zorgverzekering vergelijken

Overstappen naar andere zorgverzekering

Vektis denkt dat er genoeg zorgverzekeraars zijn om uit te kiezen. Het gemiddelde overstappercentage ligt op het moment op 6.4%. Jaarlijks stappen zo’n 1.1 miljoen Nederlanders over naar een andere zorgverzekeraar. Bijna twee derde van de Nederlanders (61%) is nog nooit van zorgverzekeraar veranderd en 21% is een keer overgestapt. Drie procent heeft al vier keer of meer een andere zorgverzekeraar gekozen. Wil jij ook weten wat je kunt besparen? Op zorgverzekering vergelijken kun je dit gelijk zien.

[daisycon_zorg mediaid=”250257″ subid=”zorgverzekering vergelijken”]

Grote verzekeraars

Het gezamenlijk marktaandeel van de 4 grote zorgverzekeraars (CZ, Menzis, VGZ en Zilveren Kruis) loopt langzaam terug. In 2017 was dit nog 88% en dit jaar ligt hun aandeel op 86.5%. Verleden jaar wisten Zilveren Kruis en CZ nog een bescheiden plusje te noteren. Menzis maakte een kleine min en VGZ verloor aanzienlijk (7%). De marktleider in zorgverzekeringen is Achmea die ruim 5 miljoen verzekerden heeft. Op ruime afstand volgt VGZ (3.8 miljoen) voor CZ (3.6 miljoen) en Menzis (2.2 miljoen).

Grootste zorgverzekeraars

Elke grote verzekeraar heeft een aantal merken die toegesneden zijn op een bepaalde doelgroep. Achmea heeft 8 verschillende merken: Avero, De Friesland, FBTO, Interpolis, OZF, ProLife, Zilveren Kruis en Zilveren Kruis ziezo. Coöperatie VGZ bestaat uit VGZ, Unive, IZZ, IZA, Bewuzt, Zekur, UMC en United Consumers. CZ doet ook de zorginkoop voor Nationale-Nederlanden en OHRA. Menzis heeft de merken AnderZorg, HEMA en PMA.

Marktaandeel zorgverzekeraars

De zorgverzekeraar met het grootste marktaandeel is Zilveren Kruis (20.5%) voor CZ (16.5%), VGZ (10.5%), Menzis (10.2%) en Univé (5.5%).Het aandeel van De Friesland is 3.3%. Anderzorg en OHRA hebben beide 2.9% marktaandeel. De kleinste zorgverzekeraar is de Ongevalllen- en Ziektekostenverzekeringsmaatschappij (OZF) met 0.3% marktaandeel. Het bedrijf is onderdeel van Achmea en heeft 35 medewerkers.

Overige verzekeraars

De kleine verzekeraars winnen langzaam aan wat terrein. ONVZ ging van 2.4% marktaandeel naar 3.8% in 2018. Verzekeraar DSW is de afgelopen vrij stabiel gebleven en komt dit jaar uit op 2.5%. IptiQ is een nieuwe zorgverzekeraar die dit jaar op de Nederlandse markt verscheen. Het is voor het eerst in tien jaar tijd dat er een nieuwe zorgverzekeraar bijkomt. Het moederbedrijf van IptiQ is Swiss Reinsurance Company. IptiQ heeft nog geen eigen label maar heeft de merken Promovendum, Besured en National Academic overgenomen van VGZ.

Wie stapt over?

Volgens de directeur marketing en verkoop bij CZ oriënteert 20% van de Nederlanders zich op overstappen naar een andere zorgverzekering. Nadat men alles vergeleken heeft besluit bijna 94% van de mensen om niet te wisselen. Het zijn vooral jongeren en hoogopgeleiden die overstappen van zorgverzekering. Onder de mensen van 18 – 35 jaar heeft ruim 40% al eens een overstap gemaakt naar een andere zorgverzekeraar. Ouderen daarentegen zijn een stuk behoudender. Wat ook meespeelt is de aanvullende verzekering. Een nieuwe zorgverzekeraar kan de basisverzekering niet weigeren maar wel de aanvullende verzekering. Klanten die veel zorg nodig hebben kunnen niet zo makkelijk overstappen.

Premie zorgverzekering

Dit jaar stijgt de gemiddelde basispremie met 1,8% tot 1378 euro. Vier jaar geleden bedroeg de basispremie 1157 euro. Als de zorgverzekering collectief wordt afgesloten is de jaarpremie ongeveer 100 euro goedkoper. Volgend jaar zal de zorgverzekering gemiddeld 124 euro duurder worden (10 euro per maand extra). De zorgkosten zullen de komende jaren alleen maar stijgen want er komen steeds meer ouderen bij. De vraag is niet of de premie verder zal stijgen maar hoe groot de stijging zal zijn. Welke genees- en hulpmiddelen worden straks nog vergoed? Aanvullende verzekeringen zullen waarschijnlijk steeds belangrijker worden.

Zeeuw wisselt zelden van zorgverzekeraar

Zeeuwen stappen weinig over naar een andere zorgverzekering. Dit kwam naar voren uit een publicatie van informatiecentrum Vektis. Het bedrijf is een autoriteit op het gebied van data informatie in de gezondheidszorg. In 2018 verscheen de meest recente Zorgthermometer waarin Vektis een beeld schetst van de verzekerden in Nederland. In Sluis stapte slechts 2.5% van de bevolking over naar een andere zorgverzekeraar. Ook in Hulst werd nauwelijks gewisseld van zorgverzekering (2.8%). Beide gemeenten staan helemaal onderaan de lijst van overstappers. Het landelijk gemiddelde ligt op 6.4%. De regio met de meeste overstappers is Utrecht (13.2%).

Bezoekadres zorgverzekering Zeeland

Het is natuurlijk fijn dat zaken online geregeld kunnen worden maar veel mensen vinden het toch ook prettig als ze even persoonlijk langs kunnen komen. Centraal Ziekenfonds (CZ) heeft drie kantoren in Zeeland waar klanten terecht kunnen voor vragen. De kantoren zijn gevestigd in Middelburg, Terneuzen en Goes. Menzis heeft alleen winkels in Groningen, Gelderland en Overijssel. Van VGZ en Zilveren Kruis zijn geen winkels bekend in Zeeland.
Gezondheid algemeen
Scheldehof Vlissingen, acne behandeling Middelburg, ziekenhuis Vlissingen, Ouderenzorg Vlissingen & Oost-Souburg, Scheldehof Vlissingen, Fitness Vlissingen en Middelburg, Zorgverzekering Zeeland, gezondheid, neurofeedback, palliatief, kalknagel behandelen, Philadelphia Zorg Oost-Souburg