Nederland is weer veel te laat met prikken. De boosterprik is al maanden beschikbaar maar pas op 18 november is de overheid begonnen met vaccinaties! Volgens minister de Jonge heeft de Gezondheidsraad te laat het advies gegeven om te beginnen met de boosterprik. Dit advies werd pas op 2 november uitgebracht. De GGD had ook enkele weken nodig om de campagne op te starten. Op de foto de GGD locatie in Paauwenburg, Vlissingen waar men een boosterprik kan halen. Het adres is Alexander Gogelweg 57 naast Chinees restaurant De Lange Muur.
Gezondheidsraad
De Gezondheidsraad verdedigde zich met het feit dat ze in september 2021 het advies uitgaven om de boostercampagne voor te bereiden. Het daadwerkelijke advies om te gaan starten kwam echter pas op 2 november. Velen vragen zich af of de minister zich ook niet actiever had kunnen opstellen? In het Verenigd Koninkrijk ging de campagne met boosterprikken al in september van start. Nederland begon wederom als laatste met vaccineren.
Boosterprik Europa & wereldwijd
In een grafiekje in de Volkskrant (data van Our World in Data, RIVM, ECDC) is helder weergegeven waar wij staan begin december 2021: helemaal onderaan! Bovenaan in Europa staat Hongarije met 27 toegediende boosterdoses covid-19-vaccin per 100 inwoners gevolgd door Malta(24), Oostenrijk(22,8), Ierland(17,6) en België(15,4). Duitsland zit op 13,5 en Frankrijk op 11,5. Helemaal onderaan staan Roemenië(3,4), Bulgarije(1,5) en Nederland(1,1). Koplopers wereldwijd zijn Israël en Chili (beiden bijna 44), IJsland(39,9) en Uruguay(39,67). Het Verenigd Koninkrijk scoort ook prima met 26,71.
Oversterfte
Het CBS heeft de oversterfte berekend op 3500 extra doden in november 2021. In de laatste week van november overleden 1100 mensen meer dan in voorgaande november maanden (coronajaar 2020 niet meegerekend). De oversterfte treft vooral de 80-plussers. Hoewel deze groep grotendeels gevaccineerd is (90%) helpen de vaccinaties minder goed door de lagere weerstand. Een boosterprik kan een behoorlijk verschil maken.
Wintersport & boosterprik
Mensen die twee vaccinaties hebben gehad zijn goed beschermd tegen corona. Je kan zeker corona krijgen maar de kans dat je op de Intensive Care (IC) belandt is kleiner dan als je ongevaccineerd bent. Iets meer dan 70% van de mensen op de IC die corona hebben zijn ongevaccineerd. Een boosterprik is straks een must als je op vakantie naar het buitenland wilt. De wintersport in de buurlanden is vaak alleen toegankelijk met een 2G bewijs en een boosterprik. In de zomer zal waarschijnlijk ook een boosterprik nodig zijn om naar het buitenland te vliegen.
Oversterfte Corona
De gevolgen van corona zijn goed zichtbaar als je de cijfers van oversterfte ziet. In november 2021 zijn er 3500 meer doden dan in een normaal jaar. Vooral de laatste week van november was slecht met een oversterfte van 1100 personen. De oversterfte trof vooral de 80-plussers in verpleeghuizen. Ook al zijn de ouderen volledig gevaccineerd, hun weerstand is vaak niet genoeg als ze corona krijgen. De boosterprik kan de weerstand verhogen en mensenlevens besparen. De hoogste oversterfte was in de provincie Limburg. Hier stierven 53% meer mensen dan normaal. Zeeland staat ook vrij hoog in de rangschikking met 36% meer overledenen dan verwacht. Friesland had met 16% de laagste oversterfte. Meer info is te lezen op de website van het CBS.