Coronasteun stopt

boulevard afgesloten in Vlissingen
De regering heeft besloten dat de coronasteun voor ondernemers definitief zal gaan stoppen per 1 oktober 2021. Het Centraal Plan Bureau had al eerder aangegeven dat de steun afgebouwd moest worden omdat het een gezonde marktwerking zou verstoren. Voor de discotheken en nachtclubs wordt een uitzondering gemaakt. Ook voor de evenementenbranche is een regeling waarbij ze gemaakte kosten terugkrijgen voor festivals die geannuleerd zijn.

ZZP

ZZP’ers kunnen tot 1 januari 2022 een beroep doen op de Bijstand voor zelfstandigen (Bbz). De regels zullen versoepeld worden. Zo zal er geen vermogenstoets zijn en wordt de uitkering per maand berekend (i.p.v per jaar).

Faillissementsgolf

De hoofdeconoom van het CBS denkt dat een faillissementsgolf onvermijdelijk is. Er waren in 2021 weinig faillissementen en dit kwam door de coronasteun. Nu deze steun stopt zullen er bedrijven gaan omvallen. Omdat de economie goed herstelt is denken de economen dat de komende faillissementgolf geen grote impact zal hebben op de economie.

Verre Reizen

Grote verliezers van de gestopte coronasteun lijken de touroperators te zijn die verre reizen aanbieden buiten Europa. Er zijn nog nauwelijks mogelijkheden voor verre reizen en dus geen inkomsten. De reisbranche vreest dan ook dat verschillende specialistische touroperators kunnen omvallen als ze geen overheidssteun meer krijgen. Hoekstra wilde voor deze groep geen uitzondering maken omdat het misschien nog jaren kan duren voordat de verre reizen op het oude niveau zitten. Toeristische reizen naar Canada en Noord-Amerika zijn dit najaar weer mogelijk mits reizigers volledig gevaccineerd zijn.

Corona & Reizen

Coronavirus COVID 19
Philadelphia Zorg Oost-Souburg
Oceanwide Expeditions
Riviercruise Zeeland
Rondreis Zeeland