Energieleveranciers vallen om

Op 23 december 2021 werd bekend dat energieleverancier Naked Energy is omgevallen. Het was een kleine leverancier met slechts 2600 klanten. Dat het bedrijf er mee stopt is niet geheel onverwachts. De inkoop van de energie werd gedaan door Energie I&V en dit bedrijf was al eerder omgevallen. Dit jaar zijn 7 energieleveranciers omgevallen waarvan verschillende in de maand december. De reden is de hoge gasprijs. Klanten hebben een energiecontract met een vaste prijs afgesloten terwijl de omgevallen energieleveranciers het gas tegen een hoge prijs moesten inkopen.

– Welkom Energie (90.000 klanten)
– Enstroga (150)
– Anode Energie (14.000 klanten)
– Allure Energie (4000 klanten)
– FENOR (36.000 klanten)
– SEPA Green Energy (20.000 klanten)
– Naked Energy (2600 klanten)

Welkom Energie

Welkom Energie was de eerste energieleverancier in Nederland die omviel. Het was een flink bedrijf met 90.000 klanten. Deze mensen gingen over naar Eneco waar ze een nieuw contract kregen met een hoge variabele prijs. Een persoon ging 3 x zoveel betalen (van 189 naar ruim 600 euro). De meeste klanten hadden niet zulke extreme verhogingen maar een paar honderd euro per maand erbij was geen uitzondering. Na 30 dagen mag men overstappen naar een andere goedkopere leverancier.

Welkomstbonus verloren + teveel betaald
Klanten moesten niet alleen meer geld betalen maar hadden vaak ook nog geen welkomstbonus gekregen. Mensen die al een heel jaar hadden betaald verloren ook behoorlijk wat geld. In de zomer staat de kachel immers uit en heeft men lagere energielasten dan in de winter. Het bedrag wat men betaalt per maand is een gemiddelde van het hele jaar.

Aanbieder failliet: wat nu?
Als je energieleverancier failliet gaat dan krijg je automatisch een andere leverancier. De prijs gaat dan wel drastisch veranderen. De nieuwe leverancier zal je een hoge variabele prijs voorschotelen. Na een maand kan je switchen naar een andere aanbieder. Deze week was te lezen dat energieleveranciers de gasprijs maximaal 67% mogen doorrekenen aan klanten.

Duurzaam Zeeland, zonnepark Vlissingen