Koorkerk Middelburg


De Koorkerk in Middelburg. Aan de linkerzijde staat de abdijtoren die in de volksmond ook wel Lange Jan wordt genoemd. De Koorkerk dateert van de 14e eeuw maar werd enkele keren zwaar beschadigd. Na de oorlog is de kerk voor de laatste keer gerestaureerd. Er is toen een andere spreekstoel en orgel in geplaatst die afkomstig waren uit andere kerken in Nederland.

koorkerk lange jan en nieuwe kerk
Links op de foto de Nieuwe Kerk, in het midden de Lange jan en rechts de Koorkerk. Het gedeelte tussen beide de kerken in wordt Wandelkerk genoemd. Hier legt het grafmonument van de gebroeders Evertsen. De Koorkerk is het thuis van de Protestantse Gemeente Middelburg. Elke zondag om 10.00 uur is er een dienst. Gastvoorgangers komen van de Vereniging van Vrijzinnige Protestanten, de Remonstrantse Broederschap en de Vrijzinnigen Nederland. De kerk is in de zomermaanden vaak dagelijks open. Daarbuiten zijn de openingstijden minder duidelijk. Op evenementen zijn de abdijkerken vaak open. Op Nacht van de Nacht Middelburg waren beide kerken open voor het publiek. De kerken worden ook verhuurd voor culturele activiteiten, lezingen, huwelijken en feestelijke bijeenkomsten.


Het orgel links aan de muur in de Koorkerk is het oudste orgel van Nederland. Het komt oorspronkelijk uit de Nicolaïkerk te Utrecht en is eigendom van het Rijksmuseum. Het museum heeft het befaamde orgel na de Tweede Wereldoorlog uitgeleend aan Middelburg maar er zijn plannen om het (in de toekomst) weer terug te plaatsen in Utrecht. Het orgel kan niet meer gerestaureerd worden. In de Koorkerk hangt een tweede orgel waar wel op gespeeld kan worden.

Citytrip Middelburg

Bed en Breakfast Middelburg
Luxe hotels Zeeland
Middelburg kunst