Derde trein Zeeland

By | 21 december 2021


Sinds 12 december 2021 is er een nieuwe dienstregeling van de NS. Zeeland krijgt er een derde trein bij. Deze nieuwe intercity doet alleen Vlissingen, Middelburg en Goes aan en gaat dan door via Bergen op Zoom, Roosendaal naar Rotterdam en Amsterdam Centraal. De stoptrein wordt een sprinter (zie foto) naar Roosendaal waarmee in Zeeland 5 minuten reistijd bespaard wordt. Aan de gewone intercity (die in Zeeland overal stopt) veranderd niets. De nieuwe intercity is mogelijk gemaakt doordat de marinierskazerne in Vlissingen niet doorging en er geld over was uit het compensatiepakket van de regering.

Sprinter Vlissingen – Roosendaal

De sprinter doet er 58 minuten over om van Vlissingen naar Roosendaal te rijden. De gewone intercity doet over dezelfde route 1 uur en 3 minuten. Dat is een besparing van 5 minuten.

Nieuwe Intercity Vlissingen – Roosendaal – Rotterdam 2022

De nieuwe intercity stopt in Zeeland alleen in Vlissingen, Middelburg en Goes. Van Vlissingen naar Roosendaal is met de nieuwe trein slechts 47 minuten en naar Rotterdam is 1 uur en 28 minuten. Dat is een besparing van 16 minuten t.o.v. de dienstregeling van 2021. De NS omschrijft de trein als een ‘extra snelle intercity’ maar dat is overdreven. Twintig jaar geleden hadden we in Zeeland ook een intercity die er 1,5 uur over deed om van Vlissingen naar Rotterdam te rijden.

Halte Vlissingen Souburg
Vlissingers die de nieuwe intercity willen nemen op de halte Vlissingen Souburg hebben pech. De nieuwe trein stopt hier namelijk niet. Wel jammer want in Vlissingen nemen relatief veel reizigers de trein op halte Vlissingen Souburg. De snelle intercity van vroeger stopte om die reden juist op Souburg. De gewone intercity (die in Zeeland overal stopt) doet wel het treinstation van Souburg aan.

Trein Zeeland

Trein eerste klas
Schiphol taxi Zeeland