Dagje Sluis

By | 5 juni 2021

Kaai Sluis
Ik vertelde nog tegen mijn vrouw dat het restaurant van vishandel Fieret in Sluis gesloten zou zijn maar het maakte niet uit. Ze wilde graag een dagje naar Sluis. De restaurants mogen pas vandaag op 5 juni weer gasten binnen ontvangen. De viswinkel van Fieret is gevestigd aan de Kaai en een begrip in Sluis. Op de begane grond is de winkel en op de eerste verdieping is het restaurant. We namen de ferry naar Breskens en met de scooter was het een half uur rijden naar Sluis. Het was een zomerse dag en de drukte op de terrasjes aan de Kaai moest nog op gang komen toen wij er om 11.00 over heen wandelden.

Westpoort Sluis
Op de Kaai kun je linksaf gaan richting de Belfort of rechtsaf richting de Damsche Vaart. Het fietspad langs het kanaal voert naar het centrum van Brugge. Aan de rand van Sluis ligt de voormalige Westpoort. Dit was destijds een versterkte stadspoort die aanvallen vanuit Brugge moest tegenhouden. In 1587 werd de poort verwoest door de Spaanse veldheer Parma tijdens het beleg van Sluis. Tussen 1968 – 1972 is de Westpoort gedeeltelijk gerestaureerd.

Sluis ooievaars
Vlak voor de Westpoort staan een aantal huizen met uitzicht op de Damsche Vaart. Mijn oog viel in eerste instantie op een grote paal met een rond plateau erop dat leeg was. Wat bleek echter? Vijftig meter verderop had een ooievaar een nest gemaakt op een van de twee schoorstenen van een villa. Een jong zat in het nest en een van de ouders stond op de rand. De bewoner was druk bezig met een grasmaaimachine maar het geluid deerde de ooievaars niet. Meer informatie over ooievaars staat op de website van de Vogelbescherming.

strandpaviljoen Puur
Op de terugweg reden we langs de duinen richting Breskens. Strandpaviljoen Puur heeft een ruim terras met plek voldoende maar dat viel nog best tegen. De plaatsen in de schaduw waren allemaal gereserveerd zei de medewerker bij de ingang. Alleen op de lange bank waren wat plaatsen vrij maar dan moest je wel in de warme zon (25 graden) zitten. Uiteindelijk mochten we dan toch in de schaduw zitten maar niet langer dan 20 minuten. De volgende schift begon om 15.00 uur en voor die tijd moesten we weg wezen. Ondanks dat er 4 vriendelijke bedieningsmedewerkers rond liepen (op pakweg 35 gasten) kon ik pas na 3 minuten bestellen. De bestelling duurde ook nog eens een aantal minuten. Resteerde een goede 10 minuten om het op te drinken:)