Koerslijst

autos op parkeergarage
Vooronderzoek
Als je een tweedehandsauto wilt kopen dan is het erg belangrijk dat je vooronderzoek doet. Volgens de wet is de verkoper verplicht om volledige informatie te geven over de staat van de auto maar heeft de koper ook een onderzoeksverplichting. Hoe ouder de tweedehands auto is hoe belangrijker het is dat je de voorgeschiedenis van de auto kent. Hier zijn verschillende tools voor o.a de ANWB Koerslijst en de RDW check.

BOVAG

Volgens VEW Trendweb verkochten autobedrijven verleden jaar 1.1 miljoen tweedehands auto’s aan consumenten. De meeste gebruikte wagens waren van Volkswagen (123.480) gevolgd door Peugeot (105.500) en Opel (100.500). De bekendste brancheorganisatie van de autobedrijven is de BOVAG. Er zijn zo’n 9000 bedrijven bij deze organisatie aangesloten. Klanten die een gebruikte auto kopen bij de BOVAG krijgen 6 maanden garantie als de waarde hoger is dan 4500 euro of meer is dan een derde van de nieuwwaarde.

Tweedehands auto kopen

Bij de aankoop van een gebruikte auto dient men verschillende zaken te weten. Zoals wat is de nieuwwaarde en wat is de dagwaarde? Heeft de auto ooit schade gehad en hoe betrouwbaaris de tellerstand? Om met dit laatste te beginnen. Een goede bron van informatie van je auto is de Rijksdienst voor het Wegverkeer (RDW). Door je kenteken te checken kun je zelf een hoop informatie achterhalen. Voor een kleine bijbetaling wordt er ook een mening gegeven of de tellerstand van de auto betrouwbaar is of niet. De schatting is dat 2-5% van de gebruikte wagens een verkeerde tellerstand heeft.

Koerslijst

Een aankoopkeuring van de garage of BOVAG is sterk aan te bevelen bij een gebruikte auto. Het rapport van de keuring vormt een goede basis om te onderhandelen over de prijs van de auto. Een keuring is niet goedkoop. Er zijn ook een aantal websites met koerslijsten waarbij men de dagwaarde op kan zoeken. Op de website Rdwcheck wordt uitgebreid ingegaan op de ANWB koerslijst. De RWD verstrekt wel veel informatie maar de dagwaarde van een auto staat er niet bij. Deze informatie zoek je zelf op het internet.

De ANWB Koerslijst is in samenwerking met de BOVAG opgesteld. Het geeft een redelijk betrouwbare waarde van de auto. Om de dagwaarde te berekenen zijn een aantal gegevens nodig: het kenteken, kilometerstand, model en type en eventuele accessoires. De BOVAG/ANWB Koerslijst stelt aan de hand van deze gegevens de waarde vast. Je hebt hiermee een goede basis waarmee je kunt onderhandelen en zo niet teveel betaalt. Belangrijk om te weten is dat het richtprijzen zijn die een gemiddelde waarde aanduiden.

Marktprijs zelf achterhalen

Op websites als Marktplaats en Autoscout24 kun je zelf een idee krijgen wat de actuele waarde is van een bepaalde auto. Deze websites hebben een groot aanbod van advertenties en kunnen terugkijken op verkopen uit het verleden. Door het aanbod te filteren krijg je een goede indicatie hoe de actuele marktprijs is. Uiteindelijk zal de aan- of verkoopprijs in de buurt van de marktprijs moeten liggen anders zal de auto niet verkocht worden.

Schadeauto’s

De RWD verschaft veel informatie over auto’s maar niet expliciet of het een schadeauto betreft. Dit zou men kunnen aflezen uit de historie en status van het voertuig. Hier wordt vermeld of het voertuig uit de export komt en hoeveel eigenaren het heeft gehad. Ook de tellerstand (betaalde optie) kan duiden op een schadeauto. De vertrouwde aankoopkeuring van de ANWB gaf hierover uitsluitsel maar deze service is gestopt omdat er te weinig mensen gebruik van maakten. Een complete autokeuring bij de ANWB liep op tot bijna 200 euro. Voor een goede auto aankoopkeuring kun je nog wel terecht bij Kwikfit (99 euro).

Auto Zeeland

Auto, oplaadpunten Zeeland, schadeauto verkopen, parkeren Vlissingen, parkeren Middelburg