Sloedam monument

sloedam monument
Het Sloedam monument (ook wel genoemd Sloeweg Memorial of The Causeway) gedenkt de slag om de Sloedam in november 1944. Ook de Franse soldaten die hier in mei 1940 stierven worden herdacht. Tot aan de Tweede Wereld Oorlog was Walcheren een eiland en afgescheiden van Zuid-Beveland door water (Het Sloe). De enigste toegang tot het eiland was de Sloedam die een lengte had van 1 km en 45 meter breed was.

Festung Walcheren
De Geallieerden hadden de haven van Antwerpen al bevrijdt maar konden deze niet gebruiken. De toegang tot de Westerschelde wordt gecontroleerd door Walcheren. Het eiland moest daarom veroverd worden. Dat was niet bepaald eenvoudig want de Duitsers hadden honderden bunkers gebouwd op Walcheren. Op 1 november 1944 begon de slag om Walcheren met landingen op Uncle Beach in Vlissingen en Westkapelle. De Duitsers capituleerden op 7 november in Middelburg. Na de oorlog is het Sloe ingepolderd en is Walcheren een schiereiland geworden.

sloedam gedenksteen canada
Op 31 oktober 1944 bestormden Canadese troepen verschillende keren de Sloedam. Door fel verzet van de Duitsers werd deze aanval afgeslagen. Meer dan honderd Canadese soldaten zijn toen gedood of gewond geraakt. Op de achtergrond de spoorlijn voor het goederenvervoer naar Vlissingen-Oost.


Door een aanval ’s nachts (Operation Mallard) werd de dam via een omtrekkende beweging wel veroverd. Het treinviaduct dat tegenwoordig naast het Sloedam monument ligt heeft de naam Mallardviaduct gekregen. De autosnelweg A58 loopt langs het Sloedam monument. Parallel aan de A58 loopt de Postweg. Het is ongeveer 1,5 km naar Arnemuiden.

sloedam gedenksteen
Qui meurt pour les pays vit eternellement

the exhortation sloedam

Atlantikwall Walcheren

Bunker Uncle Beach (zeedijk Vlissingen)
Bunkers Koudekerke (Stp. Von Kleist)
Bunkers Koudekerke (Stützpunkt Kolberg)
Bunkers Toorenvliedt(Middelburg)
Batterij Vrijburg (Batterie Nord, West-Souburg)
Anti-tank muur Ritthem
Tank Vlissingen

Tags: Sloedam monument, The Causeway, memorial, gedenksteen, Canadese soldaten, Franse soldaten, Lowland Infantry