75 Jaar Vrijheid Terneuzen

By | 1 september 2019

75 Jaar Vrijheid Terneuzen op dijk
Terneuzen herdacht gisteren 75 Jaar Vrijheid tezamen met de Slag om de Schelde. Tijdens de ceremonie waren Koning Willem-Alexander, Koningin Maxima en premier Rutte aanwezig samen met Koning Filip en koningin Mathilde. Het officiĆ«le gedeelte was om 15.30 – 16.00 uur. Het podium stond opgesteld op de Scheldeboulevard nabij de jachthaven.

koningin Maxima in Terneuzen
De hoge gasten verbleven in het Scheldetheater en liepen van daaruit langs het strandpaviljoen naar het podium op de Scheldeboulevard. Op de foto loopt Koning Willem-Alexander met Koning Filip voorop en daarachter koningin Maxima met koningin Mathilde.

De koning luidde op het eind van de ceremonie de belboei. In 1944 was dat het teken dat de haven van Antwerpen vrij te bereiken was vanuit de Westerschelde. De Geallieerden hadden destijds de grote haven van Antwerpen dringend nodig voor de aanlevering van goederen en materieel. Voordat de haven gebruikt kon worden moesten de Duitse soldaten uit Zeeland verdreven worden. Deze Slag om de Schelde duurde 5 weken van oktober 1944 tot 8 november toen de laatste Duitsers op Walcheren zich over gaven. Veel Geallieerden soldaten verloren het leven tijdens deze gevechten.

podium van 75 Jaar Vrijheid Terneuzen
Tussen 13.00 – 14.00 uur trad zangeres Maan op met een begeleidingsband. Zij won in 2016 The voice of Holland en is sindsdien een veelgevraagde artieste. Maan was in 2019 op het Bevrijdingsfestival in Zeeland als een van de Ambassadeurs van de Vrijheid. Er waren 15.000 toeschouwers verwacht in Terneuzen maar tijdens het optreden van Maan was het gelukkig nog een stuk rustiger.

containers langs de dijk
Veel informatie over de Slag om de Schelde was te vinden in zeecontainers die opgesteld waren net achter de Scheldeboulevard. Links op de foto een historische legertrein. Informatie & video’s over bunkers op Walcheren is te lezen op Atlantikwall Walcheren.

Zeeuws-Vlaanderen

Breskens
Cadzand-Bad
Groede
Sluis